Hannah Arendt, Odesszai mészárlás, 1941, archív felvételek, antiszemita viccek, korhű lőfegyverek, Antonescu-idézetek. A fiatal rendezőnő, Mariana mindezt szeretné belesűríteni új, dramatizált, történelmi tablójába. A rendezés mellett a magánéletben is nehézségekkel kell megküzdenie, de mindkét területen helyt áll és nem enged az igazából. „Bánom is én, ha elítél az utókor.” Ezzel a mondattal vette kezdetét a keleti fronton zajló etnikai tisztogatás, amiről 1941 nyarán a Minisztertanácsban hoztak döntést.

A film kísérletet tesz arra, hogy megvilágítsa az Antonescu-idézet hátterét és elősegítse a történelmi múlttal való szembenézést. A próbák során múlt és jelen, fikció és valóság keveredik, ősi hiedelmek elevenednek meg, régi sebek szakadnak föl, és a politika is szeretné az egészet betiltani.

 (fotó: magyarhangya)

,,Radu Jude legújabb filmjét azért karoltuk fel, és szeretnénk eljuttatni a lehető legtöbb nézőhöz, mert szerintünk kiemelten fontos mű egy olyan megosztott társadalom számára, mint a román, vagy éppen a magyar. Nem csak párbeszédet indukál, hanem meg is mutatja, miként lehet szembenézni történelmi traumáinkkal úgy, hogy minden fél meghallgattatik és minden érvnek helye van. A társadalmi párbeszéd pedig elengedhetetlen, hogy propagandával ne lehessen többé gyűlöletet kelteni, és hogy meg ne ismétlődhessenek azon barbár események, amelyek a XX. század legirtózatosabb katasztrófáihoz vezettek." - fogalmazott a magyar forgalmazó.

Radu Jude „Bánom is én, ha elítél az utókor” című filmje egy groteszk, ám járható utat mutat a társadalmi méretű történelmi szembenézésre. A film a 2018-as Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, ahol a fesztivál történetének első román fődíjas filmje lett. A Kristály Glóbusz mellett Europa Cinema Label díjjal is jutalmazták. Románia a Bánom is én, ha elítél az utókor-t nevezi a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjának versengésére.

A ,,Bánom is én, ha elítél az utókor" 2019. január 24-től látható a hazai mozikban.

Forrás: magyarhangya