Három filmszínházban - a Malom Moziban, a Hírös Agóra színháztermében és az Otthon Moziban – és két szabadtéri helyszínen - a főtéri „Tér a térben” területen és a Magyar Naiv Művészek Gyűjteményének udvarán – is animációs filmeket vetítenek majd négy napon át a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. Az utóbbi két évben készült magyar és európai animációs filmtermését nézheti majd a közönség, a versenyprogramok mellett a panoráma szekcióban a partnerfesztiválok – Annecy, Stuttgart, Zágráb, Hangzhou, Espinho, Pozsony és London - díjnyertes filmjei mutatkoznak be.

Jankovics Marcell

Idén is köszönti a fesztivál a kerek születésnapjukat ünneplő, a magyar animációs filmművészet meghatározó személyiségeit: a 90 éves Dr. Matolcsy H. Györgyöt, a Pannónia Filmstúdió egykori stúdióvezetőjét és két 70 éves rendezőt, Orosz Istvánt és Cakó Ferencet. Mindhármuk munkásságából retrospektív vetítések lesznek láthatóak. A 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál időpontja egybeesik a kecskeméti rajzfilmstúdió megalapításának 50. évfordulójával. Ezt a jeles jubileumot a fesztivál tíz vetítésből álló programmal és kiállítással ünnepli majd.

A KAFF-on retrospektív vetítésekkel emlékeznek meg Richly Zsoltról – aki többek között a Luther-sorozat rendezője volt – és két Kossuth-díjas, a kecskeméti stúdió életét is meghatározó alkotóról, Gyulai Líviuszról és Jankovics Marcellről. 

Az európai versenyfilmek között lesz látható például az Oscar-jelölt Wolfwalkers, Tomm Moore és Ross Stewart alkotása, a Fritzi - Egy forradalmi mese, Ralf Kukula és Matthias Bruhn munkája, és A kedvenc háborúm, amely a lett Ilsa Burkovska-Jacobsen rendezése. 

Fritzi - Egy forradalmi mese

A fesztivál idén is gondol a gyerekekre és a családosokra, csütörtökön 19 órakor Kecskemét főterén a Kaláka ad koncertet, augusztus 14-én 13 órakor az Otthon moziban levetítik A kuflik és az Akármit, vagyis a harmadik Kuflik-mozifilmet, 17 órakor pedig a Városi legendák animációs sorozat epizódjaiból tovább szőtt Családi legendák című TV-film is látható lesz, mindkét vetítés után lesz közönségtalálkozó. A gyerekeket várja még animációs játszóház, az Ifjúsági Otthon Tükörtermében pedig a fiatalok saját maguk készíthetnek rajzfilmet csütörtökön, pénteken és szombaton. 

Városi legendák - Családi örökség

Több kiállítás is színesíti majd a 15. KAFF programját: Milorad Krstić, Menyhei Szabolcs, Cakó Ferenc, Szoboszlay Eszter képeit a Hírös Agórában, míg Orosz István képeit a Bozsó Gyűjteményben lehet majd megtekinteni, továbbá könyvbemutatókra, előadásokra és szakmai konferenciára is sor kerül a KAFF négy napja alatt. A fesztiválon való részvétel ingyenes. 

További részletek a fesztivál hivatalos oldalán olvashatóak. 

Forrás: KAFF