Szintén a díjakkal kapcsolatos újítás, hogy ezúttal a sajtó képviselői és a díjazottak is csak az elismerés átadásának pillanatában fogják megtudni, kié a díj - ezzel Herendi a Szemle rangját kívánja emelni, és a nagy nemzetközi fesztiválok gyakorlatához kíván igazodni.

A 39. Magyar Filmszemlén összesen 387 alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők. A versenyprogramban 103 film - 18 játékfilm, 33 dokumentumfilm, 3 kreatív dokumentum- játékfilm, 36 kísérleti- és kisjátékfilm, valamint 13 tudományos- és ismeretterjesztő film - indul. A filmek teljes listája honlapunkon, a szemle hivatalos oldalán érhető el. A szemlén a versenyen kívüli programba is számos alkotást neveztek. Arról, hogy a zsűrik által a versenybe nem javasolt filmek bemutatásra kerülnek-e a hivatalos programban, az adott művek alkotói dönthettek. Ezek az alkotások a szemle katalógusában is szerepelnek - ezeket is, ahogyan a versenybe nem került filmek is megtekinthetők a szemlén, az információs program keretében. Újdonság, hogy idén az összes nevezett dokumentumfilm látható a Bem mozi csatlakozásával, amely az esemény ideje alatt az összes szemlére nevezett dokut levetíti.

Friss hír, hogy a nemzetközi zsűri névsora megváltozott. Maia Morgenstern, aki elnökölte volna a grémiumot, egészségügyi okokra hivatkozva lemondta a részvételt, ezért Klaus Eder, a FIPRESCI főtitkára lett a zsűrielnök, új tagként pedig Catherine Portuges-t üdvözölhetjük, aki az összehasonlító irodalomtudomány professzora, az integrált filmművészeti tanulmányok című program igazgatója, valamint a Massachusetts-i Multikulturális Filmfesztivál kurátora. A szemle külföldi vendégeit meghívó és a programjukat szervező Magyar Filmunió igazgatója, Vezér elmondta, hogy 120 külföldi vendég, fesztivál-kurátor (így a legtöbb A-kategóriás fesztivál képviselője), valamint a legrangosabb magazinok, napilapok tudósítói érkeznek Budapestre.