„The American Landscape: Kelly Reichardt filmjei” címet viselő retrospektív vetítéssorozat Prágában kezdődik és több európai városban is bemutatásra kerül. A vetítéseken Reichardt életművének legfontosabb darabjait mutatják be, köztük első filmjének, a Fűfolyónak (River of Grass) felújított változatát, amelyet még soha nem játszottak a magyar mozik és amely 1994-ben kezdte diadalútját a Sundance filmesztiválon, majd három Independent Spirit-díjra is jelölték. A River of Grass ezekben a hetekben került újra az amerikai mozikba és lelkes, méltató filmkritikák üdvözölték a régi-új bemutatót.

Kelly Reichardt lenyűgöző életművének állomásai a kortárs függetlenfilmek legjobb darabjai közé tartoznak. Michelle Williams Reichardt több filmjében is főszerepet kapott; közös munkájukból kitűnik, hogy a széles körben ismert színésznő legnagyobb művészi összhangban alkot a rendezőnővel. Még néhány név Reichardt színészei közül, akik tehetségükkel segítettek létrehozni ezeket a különleges érzékenységű filmeket: Dakota Fanning, Jesse Eisenberg, Will Oldham és Peter Sarsgaard is feltűnnek majd a budapesti filmvásznon. „Nagy örömömre szolgál, hogy egy olyan filmes munkáját mutathatjuk be a magyar közönségnek, aki nem hajlandó kompromisszumokra és aki nem adta meg magát Hollywood csábításának. Mindvégig megőrizte sajátos világlátását: ebben a világban gyakori vendég a melankólia, az időt nem a pörgős cselekmény szabja meg, főszereplői pedig átlagéletet élő átlagemberek, akik gyakran a társadalom peremére szorulva tengődnek” - meséli Irena Kovarova, a New York-i Comeback Company vezetője, a retrospektív vetítések megálmodója és főszervezője.

A „The American Landscape: Kelly Reichardt filmjei” című vetítéssorozat április 22-24. között kerül megrendezésre a budapesti Toldi moziban. További információ és részletes program