Chicagói fődíj Kenyeres Bálint rövidfilmjének

Kenyeres Bálint rövidfilmje, A repülés története bizonyult a legjobbnak a chicagói filmfesztiválon. A rangos amerikai esemény nemzetközi zsűrije a 38 induló közül a magyar-francia koprodukciónak ítélte a rövidfilmverseny fődíját, az Arany Hugót. Az ítészek az indoklásban A repülés története című film rendhagyó szerkezetéhez társuló megdöbbentő operatőri munkát, a kiváló alakításokat, valamint a gyönyörű jelmezeket és díszleteket méltatták. Kenyeres Bálint rövidfilmje, A repülés története a tavaszi Cannes-i premierjét követően már több mint 30 nemzetközi seregszemlére kapott meghívást, jelenleg a franciaországi Cinessone filmfesztiválon versenyez. 

Tarr Béla a MoMA-ban

Tarr Béla mesterműve, az 1994-ben készült Sátántangó című film 15 évvel ezelőtti amerikai bemutatójának jubileumát vetítéssorozattal ünnepli a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA) október 22-vel kezdődően. A világ leghíresebb modern művészeti múzeuma 2001-ben mutatta be Tarr Béla életművét. A nagyszabású retrospektív alkalmával a MoMA tulajdonába került eredeti kópiáról vetítik újra október 24-én a 450 perces Tarr-filmet. A Sátántangó jubileumához kapcsolódva Jytte Jensen, a MoMA kurátora kérte fel Tarr Bélát a most látható filmcsokor összeállítására. A különleges eseményen a New York-i múzeumban azokból a filmekből látható válogatás, melyek Tarr Bélát inspirálták, illetve a magyar rendező által 2004-ben alapított T.T. Filmműhelyben készültek. Jancsó Miklós Szegénylegények (1966), Bódy Gábor Amerikai anzix (1975), Fehér György Szenvedély (1998), Mundruczó Kornél Johanna (2005) és Horváth Putyi A halál kilovagolt Perzsiából (2006) című mozgóképeket láthatja az amerikai közönség hamarosan. Bódy Gábor első játékfilmjét, az Amerikai anzix-ot október 23-án Tarr Béla személyesen mutatja be a New York-i Modern Művészetek Múzeuma publikumának.

A vetítéssorozat a MoMA, a T.T. Filmműhely, a New York-i Magyar Kulturális Központ által szervezett Extremly Hungary, a Palisades Tartan forgalmazó cég és a Magyar Filmunió közreműködéseként valósult meg.


10 éves a bergeni filmfesztivál

Tizedik születésnapáját  ünnepli Norvégia legnagyobb moziünnepe Bergenben október 21-28. között. A jeles alkalomból születésnapi válogatás lesz látható azokból a 80-as, 90-es években készült mozgóképekből, melyek szellemisége a bergeni filmfesztivál alapítóit inspirálta. A nemzetközi filmcsokorba meghívták Gothár Péter Haggyállógva Vászka (1996) című többszörös díjnyertes rendezését.  A „Cinema Extraordinaire” versenyprogramban indul Fonyó Gergely rock’n’roll musicalje, a Made in Hungária. A bergeni fődíj a Norvég Filmintézet felajánlása, és biztosítja, hogy a nyertes játékfilm a norvégiai moziforgalmazásban is megjelenhessen. 

Külföldi elismerések: Ourense, Brünn, Kolozsvár  

Gárdos Péter személyesen vett át a 14. Ourense-i Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének elismerő oklevelét szombat este Spanyolországban Tréfa című játékfilmjéért. A Cseh Köztársaság második legnépesebb városában, Brünnben Nemes Jeles László Türelem című rövidfilmjét méltatták. A temérdek fesztivált megjárt 13 perces magyar mozgókép a brünni seregszemle Bronz Medál díját nyerte el.  Kolozsváron október 10-18. között rendezték meg először a filmkomédiák nemzetközi fesztiválját. A „Comedy Cluj” címmel tartott filmünnep három Magyarországról érkezett alkotást tüntetett ki. A Csak szex és más semmi című filmben nyújtott alakításáért Schell Judit a legjobb színésznő díját nyerte el. Herendi Gábor nagysikerű Valami Amerika című vígjátékát szerette legjobban a kolozsvári publikum, így ez a mozi kapta a közönségdíjat. Karchi Perlmann Vacsora című szatírája a legjobb rövidfilm díját nyerte el szombat este Kolozsváron.