Kapcsolódó anyagok

Originál Láger, avagy rockzenésznek nehéz a sorsa

Az Originál Láger több részletben készült, július közepén négy napig forgott, augusztusban és szeptemberben is folytak párnapos munkálatok, és pótforgatás is volt. A film egyik specialitása, hogy Super 8-as, alacsony fényérzékenységű Kodakchrome 40-es nyersanyagra készültek a felvételek. Hasonló jellegű képeket lehet látni pl. a Filmmúzeumon a Privátfilmek – vágatlanul című műsorban, vagy Szemző Tibor Csoma Legendáriumában.

A történet lényegében egy, az 1980-as évek elején megalakuló zenekarról szól, amely az Originál Láger nevet viseli, ebben írta meg ifjúkorát Háy János, és mesélte el, hogy miért is nem lett belőle zenész. A főszereplő srác klasszikus felállású rock and roll zenekart alapít, három gitárossal és egy dobossal. „Vacak hangszereik vannak, és utálják a korabeli népszerű zenekarokat. Ma már megmosolyogtató dalokat adnak elő halálról, pusztulásról. A zenekaralapító társak azonban hamar rájönnek, hogy nagy igazságok kimondása helyett slágereket szeretnének játszani, sikereket akarnak elérni. Egy pillanatnyi felívelés azért van a filmben, Háy alteregója azt érzi, hogy Ő egy valaki, mert van egy gitárja, együttese, próbaterme, sőt egy jobb erősítője, és majdnem be is csajozik: azzal a szöveggel, hogy ő zenész. Aztán persze az egésznek vége szakad, túl sokat kell a rokendrolért küzdeni, mindenki másfele húz, se koncert, se rajongó csajok, és a zenekar pillanatok alatt feloszlik.”

Super8-as működés közben

A filmben a Háy Jánosék szerezte eredeti zenék és szövegek lesznek hallhatók, maga Simonyi Balázs rendező is az egyik zenekari tag szerepében látható. A számos hiteles amatőrszereplő mellett akad profi musical színész is, Szemenyei János, aki a zenekaralapítót alakítja. A zenei gyökerek Jimi Hendrixhez és a Led Zeppelinhez nyúlnak vissza, a szövegek pedig a ’80-as évek alternatív együtteseit idézik, például a Sikolyba fullad az életem című szám. A zenekar élőben játszik a filmben.

Super 8-as, szuper feladat

A 15 percesre tervezett rövidfilm jelenleg ott tart, hogy a képet és a hangot szinkronba hozzák az alkotók. A korhű hangulatot idéző felvételek Super 8-asra készültek, a kamera körülbelül két és fél perc hosszúságú kazettákra rögzít. A hangot külön kell felvenni és szinkronpontos kamera kell a precíz felvételekhez. „A képeknél igyekeztünk archív, dokus hatást elérni, mintha most került volna elő a dobozból.” A képi világ megteremtése rengeteg technikai problémával járt, a limitált felvételi idő és a hangrögzítés mellett – az alacsony érzékenység miatt - oda kellett figyelni az erős fényekre is, mert világításunk nem volt, ezért leginkább nyáron, nappal forgattunk. Ezen kívül a Kodak szeptember 1-től megszüntette Európában a Super 8-as filmelőhívást, és ezért sietnünk kellett. Egyfajta tisztelgés ez az egyik legnépszerűbb, S8-as amatőr filmezés előtt."

Majdnem becsajozik az erősítővel ...

Az 1980-as évek hangulatát nemcsak a nyersanyaggal igyekeztek megidézni az alkotók, hanem megfelelő helyszínekkel, ruhákkal, kellékekkel is. „A filmötlet már két éve a fejemben van, és nagyon pontosan tudtam, hogy mit akarok látni. Egy barátom nagymamájának konyhája, vagy egy tájtapétás panelbelső éppen beleillett a koncepcióba, és még rengeteg korhű helyszínt találtam Budapest külvárosában: Csepelen, Újpalotán, Angyalföldön. Rengeteget forgattunk síneken: vonaton, villamoson, sőt a siófoki vasúti pályaudvar is passzolt a filmbe.” Feltűnik még az újpesti piac vagy a Pajtás vendéglő is (ami a Moszkva térben is látható volt – szerk.).

A forgatókönyv Várady Zsuzsával és Háy Jánossal készült, aki „két éve gálánsan rábólintott, a filmtervre, és ahogy közeledett a megvalósulás, kezdett ő is egyre komolyabban foglalkozni a filmmel, hiszen eléggé róla szól. Az Originál Láger főleg dialógusokon alapul, azok gyakorlatilag készen voltak, és csak egy párbeszédes jelenet íródott hozzá az eredetihez.” Az író még olyan módon vett részt a filmkészítésben, hogy segített kiemelni a hamisan ható részeket. „Nem volt szükség arra, hogy a ’80-as évek hangulata nagyon tolakodó, direkt hatásvadász legyen, nem kellett retroboltba menni vásárolni, elég volt kinyitni a szüleim ruhásszekrényét. Időutazás helyett inkább a történet egyetemes érvényességét hangsúlyozzuk, a sokak által ifjúkorban átélt amatőr zenélés teljes reménytelenségét, a kudarcokkal terhes rokendrol-életérzést."

... végül se koncert, se rajongó csajok

A képi megvalósítás felelőse Gibárti Viktor volt (Exit), „ő nagyon ismeri a Super 8-as technikát.” Összesen 110 percnyi anyagból, ami körülbelül 50 kazettát jelent, a következő filmszemlére készül az Originál Láger, amelyet végül digitalizált formában vágnak meg az alkotók. A film 900 ezer forintos támogatást kapott az MMK-tól.