2019-ben 11 kategóriában 21 országból 44 jelölt versenyez a rangos elismerésekért, minden kategóriában négy versenyzőt jelöltek. A Nemzetközi Emmy-díjjal az Egyesült Államok területén kívül vetített legjobb televíziós produkciókat ismerik el.

A díjakat először 1973-ben adta át a Nemzetközi Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája (IATAS). Az idei díjakat nagyszabású gála keretében november 25-én adják át New Yorkban. Magyar alkotások közül elsőként kapott jelölést Bergendy Péter Trezor című filmje a legjobb tévéfilm/minisorozat kategóriájában, Gera Marinát pedig az Örök tél-ben (r.: Szász Attila) nyújtott alakításáért jelölték a legjobb színésznőnek járó Nemzetközi Emmy-díjára.

Örök tél: A lét, ha nemlét

Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró harmadik közös munkája, az Örök tél a Gulág munkatáboraitól némileg eltérő, ám egyaránt a pokol előretolt helyőrségeinek számító Gupvi-lágerek szörnyűségeibe nyújt betekintést egy magyar faluból elhurcolt nő többéves fogságának fájdalmasan átélhető bemutatásával.

A legjobb színésznő kategóriájában korábban olyan világhírű művészek nyertek, mint Helena Bonham Carter vagy Julie Walters. A legjobb tévéfilm/minisorozat kategóriában a korábbi évek győztesei között volt a Black Mirror című brit sorozat vagy a svéd Millenium-trilógia is.

Trezor: Hithű sztálinistából is válhat magyar hős

Hét évvel A vizsga után Bergendy Péter és Köbli Norbert ismét egy történelmi thrillerrel állt elő, és egy-két apróságtól eltekintve most is csak dicsérni lehet a végeredményt. A Trezor az ‘56-os forradalom bukásának napján, 1956. november 4-én játszódik, Anger Zsolt előbb bejutni, majd később kijutni próbál egy földalatti páncélteremből. 

A két nevezett az Örök tél és a Trezor forgatókönyvírója Köbli Norbert (podcast beszélgetésünkben részletesen mesélt mindkét alkotásról), mindkét filmet a Szupermodern Filmstúdió gyártotta, a producere Lajos Tamás volt. Az Örök tél elkészülését a Gulág Emlékbizottság, a Trezorét a Magyar Média Mecenatúra Program támogatta.

"Óriási elismerés ez az alkotóknak, a magyar filmnek és a Mecenatúra Programnak egyaránt" - idézi a közlemény Kollarik Tamást, a Magyar Mecenatúra Program vezetőjét.

Forrás: MTI