51. alkalommal rendezik meg 2016. július 1-9. között Európa egyik legnépszerűbb nemzetközi filmfesztiválját a cseh fürdővárosban, Karlovy Vary-ban. A több mint 150 filmalkotást felvonultató idei programot, a ma délelőtti sajtótájékoztatón ismertették a szervezők Prágában. A bejelentett programban két magyar név is szerepel: Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című alkotása a versenyfilmek között indul a Kristály Glóbuszért, Till Attila Tiszta Szívvel-je pedig az első és második filmeket felvonultató „East of the West” programot nyitja meg. Karlovy Vary Közép-Európa egyetlen "A kategóriás" nemzetközi filmfesztiválja.

Ernelláék Farkaséknál / Forrás: Big Bang Media

Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál (It's Not the Time of my Life) című filmjében, tavaly bemutatott, saját színházi előadását dolgozza fel. A film az egymástól eltávolodott rokonok újra találkozása által felszínre törő konfliktusok sorát mutatja meg: Eszter nővére, Ernella családjával egy év után hazatér Skóciából, és Eszterék kénytelenek őket befogadni. A kényszerű együttlét szembesíti a családtagokat egymással, felszínre hozva a két család között feszülő ellentéteket.

Ernelláék Farkaséknál / Forrás: Big Bang Media

Hajdu Szabolcs saját otthonában a családjával és operatőr szakos tanítványaival készítette a filmet, amely a nagy moderneket, Cassavetes-t, Bergman-t idéző fojtogató kamaradráma. Szarkasztikus humorú, finom rajzolatú portré a mai Magyarország hétköznapjairól. A film további különlegessége, hogy operatőrei a Metropolitan egyetem Filmoperatőr művészt mesterszakos hallgatói: Chilton Flóra, Gajdics Dávid, Hejüsz Betti, Kisteleki Márton, Miskolczi Péter, Szalai Márk, Pásztor Péter, Simon Tamás, Szilágyi Gábor, Tóth Levente, K. Kovács Ákos és Tímár Gergely. 

A rendező egy fél éves rendezési kurzust tartott a diákoknak, és úgy szerette volna lezárni a félévet, hogy egy valódi filmforgatáson is kipróbálják magukat a diákok. Felosztották a forgatókönyvet, és folyamatosan konzultáltak egymással, és bár törekedtek az egységes képi világra, kisebb stílusbeli különbségeket így is fel lehet majd fedezni a jelenetek között.

Tiszta Szívvel

Az „East of the West” (A Nyugat Keletje) című versenyprogramot a Tiszta szívvel (Kills on Wheels) július 2-án nyitja meg, a rendező, Thuróczy Szabolcs, Fenyvesi Zoltán, Fekete Ádám főszereplők és Stalter Judit producer jelenlétében. Till Attila második játékfilmje egy akció vígjáték egy kerekesszékes bandáról, ahol két fiatal mozgássérült közeli barátságot köt egy vagány kerekessszékes bérgyilkossal, és a maffia szolgálatába állnak. A filmmel sokat foglalkoztunk az elmúlt hetekben: interjút készítettünk a rendezővel, a producerrel, és a kritikánk mellett, az olvasók véleményére is kíváncsiak voltunk.

Tiszta szívvel (Kills on Wheels)

Rendező: Till Attila

Producer: Stalter Judit

Szereplők: Thuróczy Szabolcs, Fenyvesi Zoltán, Fekete Ádám, Balsai Móni, Danish Lídia

 

Ernelláék Farkaséknál (It's Not the Time of my Life

Rendező: Hajdu Szabolcs

Producer: Herner Dániel, Muhi András, Ferenczy Gábor, Muhi Zsófia

Szereplők: Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya, Hajdu Lujza, Hajdu Zsigmond, Szabó Domokos, Gelányi Imre, Szilágyi Ágota, Tankó Erika

 Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap, Big Bang Media, Budapesti Metropolitan Egyetem