Nemes Jeles László Saul fia című első játékfilmje a játékfilmes zsűri különdíját nyerte el Szarajevóban. A rangos elismerést a rendező Clara Royer társ-forgatókönyvíróval együtt személyesen vette át tegnap este a szarajevói nemzeti színházban.

A Röhrig Géza főszereplésével készült Saul fia című film a májusi cannes-i filmfesztivál és az azzal párhuzamosan megrendezett filmvásár kitűnő újdonsága volt egyben. Nemes első játékfilmje kapta a cannes-i fesztivál nagydíját három további rangos díjjal együtt, köztük a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját is. Nemes Jeles László filmje júniustól látható a magyar mozikban, már több mint 80 000-en váltottak rá jegyet, és továbbra is a mozik műsorán van országszerte a Mozinet forgalmazásában.

A Saul fia a Filmalap támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártásában készült, vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor. Nemes Jeles László filmje Magyarország hivatalos nevezése a legjobb idegennyelvű film kategóriában az Oscar-díjakért folyó versenyben.

"Nem szerettünk volna kifejezetten lágerfilmet csinálni, mert nem feltárni akartunk, hanem egy embert megmutatni. A főhősünk lényegében élő halottként létezik már, amikor talál egy gyereket a krematóriumban, akit el kellene égetnie a többi holttesthez hasonlóan, de ő azt gondolja róla, hogy ez az ő fia, és megpróbálja eltemetni. Másfél napig vagyunk Saullal, társként kísérjük őt.” - nyilatkozta nekünk a Nemes Jeles még mielőtt Cannes-ba kísérte a filmet.

A dokumentumfilmes mezőnyben Almási Tamás (Sejtjeink, Puskás Hungary) legújabb alkotása, a Tititá nyerte a nemzetközi zsűri különdíját. Almási legújabb filmjében Anti a tizennyolc éves, fanatikus gitáros történetén keresztül vizsgál olyan kérdéseket, mint hogy mi kell ahhoz, hogy megvalósíthassuk álmainkat, élni tudjunk a lehetőségeinkkel, és hogy mi is tesz valakit jó zenésszé. Anti egy borsodi romatelepen él, nem ismeri a kottát, nem szokott hozzá a rendszeres gyakorláshoz, így amikor felvételt nyer a Snétberger Zenei Tehetség Központba, hamar rájön, hogy csoda helyett élete egyik legnagyobb kihívása vár rá. Nagyszerű zenei betétek és emlékezetes „tábori pillanatok” színezik az egész estés dokumentumfilmet, mely a Filmalap támogatásával készült.

"Anti óriási drámákon megy keresztül a filmben. Úgy jött a programba, hogy azt hitte magáról, ő a “gitárkirály”, mert ahol ő él, ott ő volt a legjobb. A táborban pedig két nap alatt rá kellett jönnie, hogy még a legfiatalabb tizenhárom éves gyerek is jobban gitározik nála. De más megdöbbentő dolgokkal is találkozott, hiszen olyan világból jött, ahol a csapról kell vizet hozni, WC is testvére házában, 150 méter távolságra van. Ez akkora sokk egy ilyen fiatalembernek, ami mindenképpen előrevetíti a kudarcot, mert az első napoktól kezdve nemhogy csökkent, de folyamatosan nőtt a hátránya, hiszen a többiek magasabb szintről indulva fejlődtek tovább.” - mesélt hőséről a rendező nekünk még a hazai bemutató előtt, de közvetlenül a Szarajevóba való utazás előtt is megszólaltattuk.

A Tititá producere Almási Tamás és Ugrin Julianna. Almási Tamás filmjét Szarajevóban láthatta először a külföldi közönség.