A nagyjátékfilm kategória győztese, a 2021-es berlini fesztiválon különdíjat kapott Iskola Cerro Hueso-ban lett, amely az argentin Betania Cappato filmje. A zsűri indoklása szerint a rendezőnek sikerült pontosan és érzékenyen megörökítenie egy autista kislány és szüleinek életét, a dráma és a dokumentumfilm határvonalán mozogva. A narratív rövidfilmek kategóriájában lengyel siker született, Damian Kocur alkotása a Beyond is The Day lett a legjobb film. A zsűri indoklása szerint a film az egyik legégetőbb társadalmi krízisünk mélyen humanista megközelítésű, letisztult formavilágú, megindítóan szép ábrázolása. Az animációs kategóriában a francia Yoriko Mizushiri Anxious Body című filmje nyert.

Beyond is The Day 

A dokumentumfilmek közül a berlini Arany Medvét és Európa-Filmdíjat is elnyert My Uncle Tudor című film, belga Olga Lucovnicova alkotását ítélte legjobbnak a zsűri. A zsűri indoklása szerint  a film erénye a családon belüli erőszak megrendítően személyes és őszinte bemutatása. A traumafeldolgozás aktusaként is példaértékű vállalkozás. Különdíjat kapott az afgán Three Songs for Benazir film is Elizabeth Mirzaei, Gulistan Mirzaei rendezőpárostól.

A mexikói származású német Voctor Orozco Ramirez kísérleti filmje, a Revolykus kapta a experimental kategória fődíját. Az 5 percnél rövidebb filmeknek fenntartott Super Short kategória fődíjasa egy norvég film, a For Real lett. Az egyperces alkotások között – melyek egy újításnak köszönhetően egy mobilapplikáció segítségével bankjegyeken is megnézhetők voltak– az iráni Moein Rooholamini Leo című műve nyert.

My Uncle Tudor

Az öttagú szakmai zsűrit idén a francia Delphine Leoni filmproducer, Danski Tang kínai származású amerikai filmrendező, Mariangela Martínez Restrepo fesztiválszervező Argentínából, Ayabonga Magwaxaza dél-afrikai filmrendező és Dr. Gelencsér Gábor filmesztéta alkotta. A nemzetközi zsűri mellett egy diákzsűri is döntött az általuk legjobbnak tartott filmekről. A zsűri tagjai filmes szakokra járó egyetemisták, név szerint Makádi Maya, Hendrick Leah, Somogyi Liza, Jordi Leila, Nagy Blanka Ágnes, Fürst Luca, Hajmási Péter, Emődy Botond és Huszár Dávid. 

A diákzsűri díjazottjai a nagyjátékfilmek kategóriájában a vietnami Le Baotól a Taste, a rövidfilmes kategóriában a francia Said Hamichtől a The Departure, a Super Short kategóriában a spanyol Huazkena Taldeától a Hunting, a francia Suki animációja a Mondo Domino, a belga Olga Lucovnicova My Uncle Tudor dokumentumfilmje, a lengyel Zbigniew Czapla On Time kísérleti filmje, valamint az iráni Moein Rooholamini egyperces műve lett.

A fesztivál kísérő programjában több beszélgetés is szerepelt alkotókkal, filmtörténészekkel, pszichológusokkal valamit a filmek témáihoz kapcsolódó szakértőkkel. További részletek a Facebook-oldalán olvashatóak.

Forrás: Blue Danube fesztivál / Címlapfotó: Iskola Cerro Hueso-ban