A Csokonai Kulturális és Sportközpont az elmúlt öt évben számos fiatal magyar rendező rövidfilmjét támogatta, amely közül több nemzetközi fesztiválokon is szerepelt és díjakat hozott el. Tóth Barnabás 2012-ben nyert itt támogatást az Újratervezés című rövidfilmjére, mely elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját 2012-ben, a szöuli Asian International Short Film Festival közönségdíját 2013-ban, az indianapolisi Heartland - Truly Moving Pictures fesztiválon a Best U.S. Premiere as a Short Film díjat, a Pozsonyi filmfesztivál nagydíját, és a MAFSZ forgatókönyv díját. A kisfilm kapcsán interjúztunk is a rendezővel (itt olvasható). 

Tavaly a Sándor Pál vezetésével döntő zsűri (Bezerédi Zoltán Kossuth-díjas színművész, rendező, Petrányi Viktória producer, Libor Anita filmes újságíró, valamint az Önkormányzat képviseletében László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő) választotta ki a három legjobb pályázót: Grosan Cristina, Simonyi Balázs és Szirmai Márton nyertek és készíthették el kisfilmjeiket. Grosannal az Éjszakai festésről, Simonyival a Terminálról, a Szirmaival pedig a Reményről beszélgetett a Filmhu (lásd itt, itt és itt). Az elkészült kisfilmeket minden évben a novemberi Rákospalotai Rövidfilm Szemlén (RöFi) mutatják be. A filmek a Laokoon Filmgroup koprodukciójában készülnek. 

A pályázat szövege:

Pályázni lehet eredeti és adaptációs tervvel, vagy más pályázatra még be nem adott forgatókönyvvel.

A forgatókönyvek elbírálására szakértő zsűrit kértünk fel.

A pályázatra készített forgatókönyvet a zsűri titkárának kuczko.andrea@csokonaiksk.hu e-mailcímére kell elküldeni. Ezzel egy időben csatolt mellékletként kérjük a jelige feloldását és az alkotó alapadatait: név, e-mail cím, és telefon elérhetőség. 

A pályázat beérkezési határideje:

2016. május 13.

A 2. fordulóra hívott pályaművek alkotóitól a zsűri részletes költségtervet, gyártási tervet kér. A találkozó időpontját a zsűri a későbbiekben határozza meg. A zsűri előreláthatólag 2016. június 10-én hozza meg döntését. 

A zsűri által díjazott, megvalósításra javasolt forgatókönyv alapján készülő film teljes gyártási költségét külön szerződésben szabályozott keretek között és módon a Csokonai Kulturális és Sportközpont és a Laokoon Filmgroup biztosítja.

A forgatókönyvek alapján elkészült filmek 2016. november 18-án a VII. Rákospalotai Rövidfilm Szemlén (RöFi) kerülnek bemutatásra.

A film elkészültének és leadásának határideje (végleges fényelt, hangkevert kópia):

2016. október 15.