A magyar versenyprogramot értékelő zsűri tagjai Olmo Omerzu szlovén-cseh filmrendező, Péterfy Bori énekes-színész és Reisz Gábor filmrendező voltak. A nemzetközi programról Igor Prassel, az Animateka művészeti vezetője, Ugrin Julianna producer és Szilágyi Fanni filmrendező döntöttek.  

A pénteken rendezett pitchfórum díjait is bejelentették: a tíz új rövidfilmterv közül Lengyel Balázs, Szimler Bálint filmrendezők, Libor Anita filmes újságíró és Liszka Tamás a Budapest Film vezetője választották ki a díjazottakat. Külön dicséretben részesítette a zsűri Tőkés Anna Az utolsó dobás című filmtervét. “Minden jó animáció mélyről jön és mélyre megy: mi most félúton megtekinthettük, hogy alakul ki vonal, szín, hang és képsor egy gyerekkori érzetből, és hogy miként jut át ez az érzés a filmen keresztül a lelkünkbe.”

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének a díját az ARIZONA MPS jóvoltából Chilton Flóra és Tóth Bálint filmterve, a Széllel szemben kapta. “Először társadalmilag fontos témájával és megközelítésével, azután erős történetével és valódi szereplőivel, végül pedig a kreatív prezentáció minőségével győzte meg a zsűrit, hogy a díj náluk lesz a legjobb helyen” — indokolta a zsűri a döntést.  

Horváth Réka / Fotó: Friss Hús

A fiatalon elhunyt producerről elnevezett Lovas Nándor-díjat, a Friss Hús Pitch 300 ezer forint értékű fődíját Horváth Réka filmterve, a Balagán nyerte. “A hibátlan prezentáció érzékletesen, átélhetően mutatta be a high concept filmtervet. Vígjátéki alaphelyzetéhez hűen a pitch is szórakoztató és minőségi volt egyszerre, amire nagyon nagy szüksége van most a magyar (kis)filmnek.”

A közönség is díjazott: a Queer-szekcióban Andella Mirtill filmje, a Mint egy haiku győzött. A nemzetközi dokumentumfilmek között a Das Spiel nyert, a nemzetközi versenyprogramban a The Best Orchestra in the World című rövidfilm kapta a közönségdíjat. 

A legjobb nemzetközi rövidfilm díját a The Criminals (rendező: Serhat Karaaslan) kapta: a Sundance-t is megjárt film egy fiatal pár tragikusan sikerülő szerelmi légyottjának történetét meséli el, kegyetlen tükröt állítva ezzel a török társadalomnak. Különdíjat kapott a kanadai-magyar koprodukcióban készült animációs film, a Hide, Daniel Gray filmje, és a görög Mila (rendező: Andreas Vakalios), amely mély, rejtett érzelmeket tár fel egy apa és lánya között.

Mama büszkesége / Fotó: Friss Hús

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díját a Studio Spájz felajánlásából a Mama büszkesége című film kapta a színészvezetésért, átgondolt, dramatizált képi történetmeséléséért. "Bár a gyerekekben az egyház ébresztette bűntudat szinte klisévé vált, Tóth Lili Laura filmje személyes utat választ a téma megközelítéséhez. Nem a bűntudatot keltő felelősök után kutat, inkább a bűntudatot megélő kisfiú vágyainak és félelmeinek bemutatására koncentrál" — írtuk a kisfilmről ajánlónkban

Különdíjat kapott a Jövetel ritkán látott különleges humoráért és Kassai Csongor kiváló alakításáért. "A Jövetel a szelíd beletörődéssel viselt magány filmje, melyben kozmikus távlatot kap egy gyári munkás bátortalan vonzódása kolléganőjéhez" — jellemeztük Szabó Mátyás alkotását. Szintén különdíjat kapott az Az X-Kryptonit Projekt (rendező: Rudolf Olivér) a dokumentum és játékfilm izgalmas, játékos keveréséért és a főszereplő erős jelenlétéért valamint a Jelszó a *********-hoz (rendező: Szegedi Adél) az asszociatív narratíváért, egyszerű letisztult ábrázolásáért.

A legjobb színész díját Ujlaki Dénes és Váradi Gergely megosztva kapta a Csendes környék filmbeli alakításukért, akiket mi is kiemeltünk cikkünkben: "Ujlaki intelligensen alakítja a konzervatív férfit, a kemény munkával jólétet teremtő apát, rendkívüli játékával pedig remek párost alkot a Guerillából már jól ismert Váradi Gergellyel, és meglepő hasonlóságuk is a film előnyére válik." A legjobb színésznő Bódi Zsófia lett a Kláramama uzsonnája című filmből. 

Botos Dániel / Fotó: Friss Hús

A Budapest a fiatal tehetségekért díját – melyet a legjobbnak ítélt 30 éven aluli rendezőnek jár – Budapest Főváros ajánlotta fel, értéke 500 ezer forint. A díjat és a vele járó kisplasztikát Kemény Orsolya, a Főpolgármesteri Hivatal szakmai tanácsadója adta át a Valami történjen alkotójának, Botos Dánielnek. "Tajti Krisztián operatőr izgalmas képein kontrasztba kerül a ház élő melege az erdő kietlenségével. Közösen elveszni a labirintusszerű ködös erdőben – valami ilyesmi érzés lehet feldolgozni a feldolgozhatatlant" — méltattuk a filmet. 

A „Budapest a fiatal tehetségekért” programot a Fővárosi Önkormányzat olyan fiatalok támogatásaként hívta életre, akik látásmódjukkal és kreatív, innovatív gondolkodásukkal irányt mutathatnak a jövő nemzedékének. Az elismerésként átadott díj is ezt a friss és előremutató irányt hivatott megjeleníteni, mind az anyaghasználatban, mind pedig megjelenésben egy letisztult, önálló és független, mégis biztonságos közeget megformáló tárgyat láthatunk Abonyi Alma és Nyoszoli Kinga alkotásában. 

A Legjobb Magyar Animációs Film a Reduction lett, Szakály Réka Anna filmje. A zsűri az indoklásban a szorongató világvége hangulatot, szavak nélküli, különleges egyedi képi világot emelte ki, a díj értéke 300 ezer forint. 

A 9. Friss Hús nyertesei / Fotó: Friss Hús

A Legjobb Magyar Élőszereplős Rövidfilm Nagy Borbála filmje, a Pannónia dicsérete lett. A zsűri indoklása szerint a film “szofisztikáltan, abszurd humorral mutatja be jelenünket, amiben élünk. Filmnyelve letisztult, de egyúttal teret ad a nagyszerű színészi alakításoknak.” A díj értéke 300 ezer forint. "Nem túl izgalmas alapszituációból kanyarít Nagy Borbála rendező egy nagyon szórakoztató filmet, amiben rendkívül jól van időzítve minden poén, az összes szereplő és minden bénázás csodálatosan valódi, a végén pedig még egy ütős csattanót is kapunk, amibe nem nehéz belelátni némi aktuálpolitikai értelmezést sem" — ajánlottuk Nagy Borbála szatírikus alkotását. 

A Friss Hús ugyan véget ért, de a kisfilmeket még meg lehet nézni: június 7-én hétfőn a fődíjas Pannónia dicséretét vetítik Városháza udvarán, kedden pedig az összes díjnyertes filmet vetítik ugyanott, ezekre a vetítésekre csak online lehet jegyet venni a TIXA oldalán. Június 11-től pedig a díjnyertes filmeket is tartalmazó bestof-válogatás blokkot, valamint a Queer Dreams-filmeket a Cinegón lehet majd megnézni 14 napon át. A Friss Hús plakátjaiból készült kiállítást a Városháza Parkban lehet megnézni. 

Túléltük, ember lett belőlünk, úgyhogy van remény

Nagy Borbála középiskolai közegben játszódó, a miniszterelnök látogatásáról szóló szatírája elnyerte a legfontosabb német díjat, amit egy kisfilm kaphat. A Németországban élő rendező közállapotokra reflektáló filmjei nagy hiányt töltenek be itthon. Elmesélte nekünk, miért érezte magát kezdetben elveszve a berlini filmakadémián, miért csinált viccet a hungarikumokból, hogyan lesz csoda varjúkból és fúvószenekarból, milyen volt a déli határzár mellett forgatni, és azt is elárulta, hol érzi magát otthon. Egyszer talán ő fogja elkészíteni A tanúhoz mérhető politikai szatírát a mai Magyarországról.

Forrás: Friss Hús / Címlapkép:  Angelus Hanna, Nagy Borbála, Bánházi Juci