A fesztiválon két szekcióban – nemzetközi- és Kárpát-medencei – közel 1400 benevezett produkció versenyzett egymással. A nemzetközi szekcióban három kategóriában hirdettek nyertest. Az egész estés természetfilmek első helyezettje az Uprooted: Az olimpiai törzs, Révész Bálint alkotása lett. A zsűri tagjai idén Szalay Péter Balázs Béla-díjas dokumentumfilm rendező, ifj. Vitray Tamás, operatőr, biológus, szakíró, a National Geographic magyarországi főszerkesztője és Takács Rita szerkesztő-rendező voltak.

A rövidfilmek versenyében a Gonarezhou, az orrszarvúak visszatérése (Gonarezhou, Return of the Rhino) diadalmaskodott. A film rendezői, Joanna Craig és Buck O’Donoghue a távoli forgatás helyszínéről, Zimbabwéből érkeztek a fesztiválra. A rajz- és animációs film kategóriában díjnyertes, Miért fontos a biológiai sokféleség (Why is Biodiversity Important) című, David Attenborough közreműködésével készült skót alkotást jutalmazta a zsűri. A rendezők, Ana Stefaniak és Ignatz Johnson-Higham szintén személyesen vették át a nekik járó díjat.

A Kárpát-medence Természeti Értékei szekcióban a hosszú filmek kategóriájának első helyezettje Dan Dinu lélegzetelállítóan látványos Vad Románia (Wild Romania) című alkotása lett, a szobor mellé 500 euró pénzjutalom is járt. A zsűri elnöke Széll Antal környezetvédelmi szakember, fotós, operatőr, segítői a horgászati filmjeiről ismert Kátai Róbert és a Duna Televízió tapasztalt szerkesztője, Németh Beatrix voltak. Ebben a szekcióban a rövidfilmek között két nyertest hirdetett a zsűri. Első lett megosztva Drexler Szilárd és Kocsis Tibor Ezeréves vadvízország című alkotása, illetve Kriska György és Kriska Ferenc munkája, A dunavirág rejtély.

Ugyancsak ebben szekcióban versenyeztek a Third Eye kategóriában az amatőr alkotók által készített filmek. Itt a Tavasz a siketfajdoknál, Csolbár Ferenc Alpár produkciója bizonyult a legjobbnak. A filmfesztivál két szekciójának zsűrijei a második és harmadik helyezést elért filmek alkotóinak teljesítményét elismerő oklevelekkel méltatta.

A National Geographic hazai kiadásának különdíját megosztva adták ki. A szaklap a Zavaros vizek megfékezése (Briding Trouble Waters) című film megvalósításának módjáért a természetfilmes csapatot és a filmet rendező Ran Levy Yamamorit jutalmazta, és a Bicajra fel című filmet is különdíjban részesítette, amelyet egy hazai szakgimnázium osztályának tanulói készítették kollektív munkával, amatőrként, profikra jellemző színvonalon.

Az M5 televíziós csatorna különdíját Molnár Attila Dávid rendező az egyéni vállalás és a közösségi összefogás erejére egyaránt példát mutató filmje, a Folyómentő teherautó kapta. A fesztivál szervezői is kiválasztották kedvenc filmjüket. A szervezők különdíjával a John Davis főszereplésével készült Történetek rólad és rólam (Stories for You and I) című, lírai szépségű, környezetvédő produkciót jutalmazták.

 

A zsűri különdíját A Gangesz szelleme (The Spirit Of Ganga) című indiai film stábjának kapta, elsősorban azért az erőteljes és újszerű hangvételért, amelyet e film fiatal alkotógárdája képviselt a Föld egyik legnagyobb ökológiai problémájának bemutatásakor.

A fesztivál szép hagyománya a Rockenbauer Pál emlékdíj. Ezt a megbecsülést a legendás természetfilmes örökségét ápoló kuratórium ítéli meg. A nagy szakmai presztízzsel járó díjat, egy alkotó teljes munkásságának elismerését, Török Zoltánnak, a Vadlovak – Hortobágyi mese és más emlékezetes természetfilmek rendezőjének adták át.