A kísérleti sorozat célja, hogy a leírt gondolatok képpé váljanak, az írott szó és a mozgókép találkozásából új művészeti érték szülessen, Hamvas Béla életművéhez méltóan. A filmetűdökben a magyar- és világirodalom, valamint az egyetemes filozófia jelentős gondolkodóitól származó írásokat kell értelmezni filmes (vagy animációs) eszközökkel oly módon, hogy kép és szöveg egysége létrejöjjön.

A szakértők által kiválogatott és megvalósításra javasolt szövegekből ezen az oldalon, a „Pályázat” fül megnyitását követően választhatnak a pályázók. Itt találhatják meg a pályázati adatlapot is.

Az 5 perces kísérleti filmetűdök megvalósítására, részenként 500-600.000.- forintot, tárgyi, szükség esetén technikai eszközöket biztosít a Hamvas Béla Hagyatékkezelő Nonprofit Kft. és az Aster Film.

A kitöltött, aláírt, beszkennelt pályázati adatlap beküldési határideje: 2020. március 10.

Erre az email címre várják a pályázatokat, ahol a pályázattal kapcsolatos kérdéseket is fel lehet tenni. Pályázati díj nincs.

A pályázatokat a Hamvas Béla Hagyatékkezelő által kijelölt filmes szakemberek bírálják el és a pályázati eredményeket 2020. április 1-ig és hozzák nyilvánosságra a www.hamvasbela.hu weboldalon. Minden további információ is ezen a weboldalon olvasható majd. A legjobbnak tartott szinopszisok rendezőivel személyes konzultáción egyeztetnek a megvalósítás részleteiről.

Az „Új Közjáték” 5 perces filmes etűdsorozat alapja és előzménye, az 1990-es évek elején az MTV/ Fiatal Művészek Stúdiójában készült Közjáték sorozat volt, amelyekből részletek megtekintésére lehetőséget biztosítanak a pályázni szándékozóknak: 2020. február 16-án vasárnap 18 órakor a Babérliget Könyvesbolt és Rendezvényközpontban. (Bp. VII. Kertész utca 29.)

Forrás: Hamvas Béla Hagyatékkezelő / Borító: Hamvas Béla (fotó: Libri.hu)