Pedig mindannyiunk környezetében számos olyan idős ember él, akik igazi példaképek: érdemes rájuk felnézni, életüket figyelemmel kísérni. A „Koroltó”fotópályázat ezeket a „vidám ráncokat”, bölcs arcokat, érdekes tevékenységeket, önfeledt pillanatokat szeretné megörökíteni.

A „Koroltó” fotópályázat a nyertes munkákon keresztül – 2010 őszén rendezendő hét lokális és egy budapesti fotókiállítás(7+1) alkalmával - mutatja be az idősek sztereotípiákon túli, sokunk által „ismeretlen” világát.

A „Koroltó” fotópályázat nyitott: az amatőr és professzionális fotósokat egyaránt arra ösztönzi, hogy rendhagyó módon közelítsék meg az időskor örökzöld témáját.

A „Koroltó“ országos és regionális fotópályázat négy nagy pályázati tematikába vár fotográfiákat:

1.„Kivételes… Különleges”. Ebbe a tematikába olyan idős emberekről készült portrékat várunk, akik környezetük szerint példamutatóak, érdekesek: nagyszülők, régi tanárok, mesterek, mentorok...

2. "Köz és társaság”. Érdekes pillanatképeket, közösségi élmények megörökítését várjuk a nyugdíjas klubok, szociális intézmények világából, amelyek „szembemennek” a hagyományos megörökítéssel, a kiszolgáltatott, társnélküli, magányos idősképpel.

3.A „Staféta” tematikába idős emberek követendő, izgalmas szokásaira várunk példákat. Örülünk, ha ezen fotók azt is hangsúlyozzák, hogy mennyi energia és potenciális élmény rejlik a nemzedékek közötti párbeszédben, a közös együttlétekben.

4.A „Koroltó“ negyedik fejezete a „When I’m sixtyfour…” apropója, hogy az egykori Beatles generáció lassan betölti a 64. életévét: a lázadó fiatalokból idős emberek lettek. Olyan pillanatképeket, portrékat, önarcképeket várunk ebbe a képi fejezetbe, amelyek rámutatnak a fiatalság és az időskor örök dilemmáira.



A pályaművek beadási határideje 2010. augusztus 30.

A „Koroltó“ fotópályázat további részleteiről a www.korolto.eu honlapon tájékozódhat.


A Pályázat kiírója: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a PROGRESS Közösségi foglalkoztatási és társadalmi szolidaritási program(2007-2013) keretében


A pályázat és a kiállítások lebonyolítója: Remind Communication Kft.

A programot az Európai Bizottság Foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős Főigazgatósága irányítja. Azért hozák létre, hogy átfogó célja, hogy a Szociálpolitikai Menetrendben foglaltak alapján pénzügyileg támogassa az Európai Unió szociális és munkaügyi téren kitűzött céljainak megvalósulását, hozzájárulva ezáltal a Lisszaboni Stratégia e területhez kapcsolódó törekvéseinek teljesüléséhez. A hétéves program megcélozza az összes olyan érintettet, aki segíthet alakítani a megfelelő és hatékony munkaügyi és szociális törvényhozás és irányvonalak fejlesztését, az EU27 és az EFTA-EEA országokban, a csatlakozás előtt álló és csatlakozásra váró országokban.
A PROGRESS küldetése, hogy megerősítse az EU hozzájárulását, mellyel a tagállamok elkötelezettségét és erőfeszítéseit támogatja, annak érdekében, hogy jobb és több munkalehetőség, illetve egy összetartóbb társadalom jöhessen létre. Ennek eléréséhez a PROGRESS:

- az irányelvei közé tartozó területekről elemzést és az irányelvekkel összefüggő tanácsadást nyújt;
- monitorozza és jelentéseket készít a PROGRESS irányvonalába tartozó EU-s törvénykezésről és politikai irányelvekről;
- elősegíti az irányelvek szabad áramlását, a tanulást és a támogatást a tagállamok között az EU-s célkitűzésekről és prioritásokról;
- széles körben közvetíti az érintettek és a társadalom nézőpontját.

További információ a http://ec.europa.eu/employment_social/progress/index_en.html a www.stop-discrimination.info és a www. equalitynews.eu internetes oldalakon. (X)