Egy hónap múlva Francia Filmnapok

Az idei immár a tizenharmadik év, hogy a Francia Filmnapok a hagyományoknak megfelelően április közepén – vidéken április 15-26., Budapesten pedig április 16-19. között – a főváros mellett nyolc városban, Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Miskolcon, Győrött, Szolnokon, Egerben és Kecskeméten a közönség premier előtt megnézheti a legfrissebb francia filmtermés legjavát.

A Francia Filmnapok célja, hogy ízelítőt adjon a későbbiekben, az év során, Magyarországon mozikba kerülő francia filmekből, s azokat egy-egy vetítés erejéig premier előtt bemutassa a közönségnek. A rendezvény mindig az alkotók – rendezők és színművészek - személyes kíséretében mutatja be a legkülönbözőbb stílusú és műfajú friss francia filmeket.

A filmnapokról bővebb információ itt.
Magyar animációs filmek a Puskin moziban

Márciustól a Puskin minden, a mozi Metropolis termében játszott egészestés játékfilm előtt levetít egy-egy animációs rövidfilmet, amelyek a Studio Baestarts kezei között születtek.

A program Alexei Alexeev filmjével, a többszörös díjnyertes közönség kedvenc KJFG No.5-tel indul, később pedig vetítésre kerül az ebből készült Log Jam c. sorozat is, melyet a hazai közönség még nem láthatott. Alexei Alexeev filmjei mellett később láthatóak lesznek még az elmúlt években a MOME animációs szakán végzett hallgatók – Magyarósi Éva, Sándor József, Hegyi Magdi és Gaál Fruzsina – a stúdióban készült diploma-munkái, valamint a Studio Baestarts egyéb fesztiváldíjas filmjei is.


KJFG No5


Kiállítás Rejtő Jenő életéből a Magyar Zsidó Múzeumban

Az MTI értesülési szerint Rejtő Jenő legendás élete címmel nyílt kedden kiállítás a Magyar Zsidó Múzeumban. A Petőfi Irodalmi Múzeummal közös tárlat megnyitóján először láthatja a közönség Varsányi Ferenc Volt egyszer egy regényhős, akit P. Howardnak hívtak című animációs dokumentumfilmjét. A 25 perces animációs alkotásában Csülök és Tuskó Hopkins idézi meg a szerző életét.

A kiállítás társrendezője, Thuróczy Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum irodalmi muzeológusa; megnyitó beszédet Réz András esztéta mondott a megnyitón. A Rejtő Jenő legendás élete című kiállítás május 17-ig tart nyitva a fővárosi Magyar Zsidó Múzeumban.