A tavalyi Szemlén a Hungarofilm vendégeként résztvevő szlovén közszolgálati tévé vásárlója végül átvette a Hukklét, a Hamvadó cigarettavéget és a Dealert, míg szlovák kollégájával Tarr Béla játékfilmjeiről kezdtek el tárgyalni. Ez utóbbi realizálását az idei Szemlétől remélik, számolt be lapunknak Muszély Mása, a cég PR-munkatársa. Görög ügyfelükkel szintén Tarr Béla eddig készült munkáinak DVD-kiadásáról állapodtak meg, valamint a Dealer-ről és a Rengeteg-ről szóló szerződés is a tavalyi szemlén született Görögország területére.

A Cseh Állami TV a 2004 februári, négy játékfilmre vonatkozó megállapodását anyagi nehézségekre hivatkozva egy évvel későbbre (azaz mostanra) halasztotta, ígérve, hogy újabb filmeket is válogatnak maguknak az eddigiek mellé. Az orosz partner átvette a Tamás és Julit, Az én XX. századomat és az Oldás és kötést, szintén televízióra. Japánra pedig a Telitalálat és az Árvácska című filmeket sikerült értékesíteni mozi, tv és videó-forgalmazásra.

A Magyar Kulturális Intézetektől a Hungarofilm Divízió elsősorban marketing munkájához szeretne segítséget kapni - a szakmai, főként televíziós tendenciák követését, esetleges személyi, illetve műsorpolitikai változások jelzését, és az azokról való folyamatos tájékoztatást kérik az intézményektől. A cég az időnként felmerülő érdekellentétek (a kereskedelmi értékesítéssel szemben az ő nem-kereskedelmi tevékenységük) egyeztetését, feszültségek oldását várja a megbeszélésektől.

Előfordult például az is, hogy egy film helyi moziforgalmazója visszalépett az üzlettől, miután a Magyar Filmhét programjában szerepelt az adott alkotás, és így a Filmheti bemutatók „elvitték” a potenciális, fizető mozinézőket. Ilyen esetek a Hungarofilm szerint megfelelő előkészítéssel elkerülhetők.

A Nemzetközi Filmfesztivál mellett működő Vásáron a Magyar Filmunióval közösen bérelt standra mintegy 60 játék- és kb. 30 dokumentum- és rövidfilmet visznek ki  - kiajánlás és bemutatás céljából. Főképp az utóbbi 5 év terméséből válogatnak, a gyártó stúdiókkal való megállapodás alapján.

A Filmszemle azért is fontos esemény, mert a vendégül látott külföldi ügyfelek megtekintik a teljes filmkínálatot, és elmondják a véleményüket a látottakról. Ily módon Berlinbe menet már kialakulhat egy előkép a filmek várható külföldi fogadtatásáról.