Az EFP (European Film Promotion) egy nemzetközi filmpromóciós szervezeteket tömörítő ügynökség, amely 37 ország filmkészítőinek nyújt lehetőséget a külföldi bemutatkozásra, kapcsolatépítésre. Az általuk évente megrendezett Producers on the Move szakmai programra Európa legígéretesebb, díjnyertes producereit hívják meg, akik speed meetingek és kerekasztal beszélgetések során mutathatják be új projektjeiket.

Az idei kiadásra meghívott László Sára a Campfilm társalapítója és producere, amelyet Gerő Marcell rendező-producerrel és Dobos Tamás operatőrrel hozott létre 2007-ben. Produceri munkái közé olyan alkotások tartoznak, mint Gerő Marcell Káin gyermekei című alkotása, Szabó Réka Locarnóban fődíjat nyert A létezés eufóriája című dokumentumfilmje, és Nagy Dénes Természetes fény című játékfilmje, amely idén elnyerte a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve díjat a Berlinalén.

Természetes fény / Fotó: Vertigo Média

A Kreatív Európa MÉDIA és az Eurimages által is támogatott programra legutóbb 2019-ben hívtak meg magyar producert, akkor Ugrin Julianna (Éclipse Film) vett részt a programon.

A Producers on the Move-ot a tavalyi évhez hasonlóan online rendezik meg, idén május 17. 29. között kerül rá sor. A 20 részvevő között olyan szakemberek kaptak helyet, mint az Oscar-díjas Még egy kört mindenkinek-et producerként jegyző dán Kasper Dissing, vagy a cseh Marek Novák, Grosan Cristina Hétköznapi kudarcok címmel készülő nagyjátékfilmjének producere.

Forrás: EFP
Címlap: László Sára / Fotó: Kreatív Európa MÉDIA