A Neumann Nonprofit Kft. által üzemeltetett Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) különgyűjteményeként november 5-étől használhatjuk a Filmhíradók Online weboldalt, melyen a Magyar Nemzeti Filmarchívum által felújított és digitalizált magyar filmhíradókat láthatunk. Az első hangos filmhíradók 1931-ben jelentek meg Magyarországon, a gyűjtemény a következő tizenkét év teljes filmhíradó anyagát tartalmazza, 5183 filmhírt. Ily módon a több mint 63 órányi mozgóképes anyag teljes egészében hozzáférhetővé válik bárki számára, teljeskörűen feldolgozva és ingyenesen.  A híradókat pozitív kópiákról digitalizálták frame-pontos átírással, mondta el Kurucz Márton, az MNFA munkatársa, a negatívok ugyanis egy sajnálatos baleset következtében nem maradtak fenn. A híradókat készítő Magyar Film Iroda Könyves Kálmán körúti telepéről ugyanis a II. világháború alatt budafoki borospincékbe menekítették a negatívokat, melyek aztán a szovjetek bevonulásakor, egy eldobott csikk következtében elégtek.

Az információk demokratizálása követendő példa

A bemutatón Gyürey Vera, az MNFA igazgatónője hangsúlyozta ezen anyagok rendkívüli szerepét, és a XX. század vizuális emlékezetének nevezte őket. A filmhíradók oktatási, kutatási és közismereti célokat szolgálnak, segítségükkel lehetővé válik a korszak önreprezentációjának megismerése: mely eseményekről tartották fontosnak tudósítani, s hogyan látták/láttatták ezeket. Katona Csaba, az Országos Magyar Levéltár történésze kiemelte, hogy a legújabb kori történelem kapcsán történeti dokumentumnak nemcsak az írott anyagok számítanak, hanem a kép- és hanganyagok is. A rádió és az újság mellett a filmhíradók voltak fontos eszközei a tájékoztatásnak, rajtuk keresztül képet kaphatunk arról, milyen propagandával igyekeztek befolyásolni a korabeli nyilvánosságot, mely hírekkel kívánták szórakoztatni a közönséget.

Katona Csaba a gyűjteményt, az információk demokratizálását követendő példának tartja, s reméli, hogy a levéltárak is ilyen irányban mozognak. Annak kapcsán, hogy milyen kutatásokra ad lehetőséget a gyűjtemény, példaként említette a mentalitástörténeti megközelítést, vagy éppen a korabeli nyelvhasználat sajátosságainak vizsgálatát: többször hallunk például ezekben a híradókban „baráti országokról”, ez ismerős lehet ugyebár egy másik korszakból, mutatott rá. S persze bármelyikünknek lehet olyan szerencséje is, mint Kurucz Mártonnak (MNFA), aki a filmhíradók között rálelt nagyapja általa már nem ismert testvérére, amint éppen megnyeri a Kékszalag versenyt a Balatonnál.

A XX. század vizuális emlékezete

„Az archívum megőrizi, ami ránk maradt, így biztosítunk lehetőséget az utódoknak arra, hogy értékeljék mindazt, amit mondani akartak magukról az elődök. Egy archívum nem ítélkezik, hanem megteremti a tanulás, értékelés lehetőségét." -vélekedik Kitzinger Dávid, a Neumann Ház ügyvezető igazgatója. Reméli, hogy az anyagokat felelősen fogják használni, s megfelelő történeti távlatból nem a „bölcsek köveként” tekintenek majd rá, hanem forrásként. A diákok számára például lehetőséget ad arra a forrásfeldolgozás és a forráskritikai attitűd elsajátítására. Kitzinger elmondta azt is, hogy szeretné, ha múltunk visszakerülne a kortárs vizuális kultúrába. Ennek érdekében tett első lépésként értékelhetjük a honlap elindulásának napjára időzített blogos akciót: számos blogger figyelmét hívták fel az új online archívum megjelenésére, így aztán csütörtök reggel rengeteg blogon posztoltak egyet a számos filmhírből: a Filmdroid nevű blogon így például a '39-es lillafüredi filmhetet láthattuk, a Könyvesblogon pedig a '40-es Könyvnapról látható tudósítás várta a reggeli blogolvasókat.

A filmhíradók hozzáférhetővé tételével a tudás terjedésének csak a figyelem szabhat határt, véli Kitzinger, s mivel az emberek figyelmét igencsak nehéz megnyerni, vonzó szolgáltatásokkal törekednek a nethasználók megnyerésére. Az elegáns, fekete-fehér színvilágú oldalon a filmhírek megtekintését egy egyetlen kattintással indítható, böngészőbe illesztett flash-lejátszó biztosítja. A mozgóképes anyagok böngészésére és keresésére számos lehetőséget kínál a Filmhíradók Online. A híradókat részletes leírással és címkékkel látták el, ily módon kereshetünk témák, személyek és helyszínek szerint, valamint rendelkezésünkre állnak címkefelületek, toplisták, és ajánlók is. Az egyes filmhírekhez adatlap kapcsolódik, melyen elolvashatjuk az inzertek és a megszólalások szövegét.  A további orientációt különböző címkék segítik, melyek az egyes videókhoz kapcsolódó témákra, helyekre, személyekre, és filmhírekre mutatnak. A szakmai címkéket a mozgóképes tartalmak feldolgozása során rendelték az egyes hírekhez, ám a felhasználónak lehetősége van arra, hogy további címkéket hozzon létre.

Egy archívum nem ítélkezik

Az oldalon található funkciók aktivitásra késztetik a látogatókat: a saját kulcsszavak létrehozása mellett lehetőségünk van az egyes filmhírek kommentálására, továbbküldhetjük a linket, megoszthatjuk twitteren, wiw-en vagy facebook-on keresztül, sőt a híreket beágyazhatjuk saját blogunkba, honlapunkba, vagy akár egy prezentációba. 

Végül pedig a már fentebb említett hír: Harold Lloyd Budapesten!