Ayaan Hirsi Ali, aki már korábban megtagadta az iszlám hitet, a film bemutatása óta rendőri védelem alatt állt, és őt is több alkalommal érte halálos fenyegetés. A merénylet során lövöldözés alakult ki, a gyanúsított és az őt kézre kerítő rendőr is lőtt sebbel került kórházba. Van Gogh, aki a híres holland festő leszármazottja volt, korábban Pim Fortuynrol, a 2002 májusában szintén meggyilkolt, populista jobboldali bevándorlás-ellenes politikusról is készített filmet.

A Submission egy iszlám vallású nő történetét meséli el, akit házasságba kényszerítenek, férje bántalmazza, és nagybátyja megerőszakolja. A film nagy felháborodást váltott ki a Hollandiában élő iszlám közösség körében. A film egyik jelenetében egy színésznő átlátszó ruhában látható, testét a korán szövege borítja, valamint ostorcsapások nyomai. Hollandiában közel egymillió mohamedán vallású ember él, a népesség 5,5%-a.

A filmet gyártó cégnél dolgozó kollégái egyike elmondta, hogy van Gogh számos fenyegetést kapott, de soha nem vette komolyan azokat. „Ellentmondásos figura volt, a szabad véleménynyilvánítás harcosa.”

Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök elfogadhatatlannak tartja, hogy valaki a véleménye miatt váljon brutális gyilkosság áldozatává.