Április 14. és 16. között megrendezésre kerülő lengyelországi színházi rendezvény keretén belül látható lesz a Pulitzer-díjas Doug Wright drámája, az I Am My Own Wife című darab a krakkói Stary színházban. Az író és Moises Kaufman rendező vezetik majd a workshopokat.

„Hiszünk abban, hogy a különböző országok művészeinek beszélniük kell egymással - mondta Philip Himberg a Sundance Színház Programjának művészeti igazgatója.

Wright műve, az I Am My Own Wife a Sundance-en készült produkció, amely egy kelet-német transzveszcita túlélését követi nyomon a náci uralom alatt majd a kommunista Lengyelországban.

Himberg szerint ma Lengyelországban sok olyan író tűnt fel, akik inkább személyes történeteikkel rukkolnak elő, mint közvetlenül a Szovjetunió összeomlása után népszerű politikai vagy társadalmi drámákkal. „Igazán érdekes látni, hogy életüknek ezzel a részével megjelennek. Szeretnénk ott lenni, hogy ebben segítsünk nekik” – mondta Himberg.

A Sundance évente egyre több nemzetközi programot szervez, az idén idegennyelvű filmek kaptak kiemelt médiafigyelmet. Továbbá az Intézet még 2002-ben létrehozott egy pénzügyi forrást, amelynek célja, hogy segítse a külföldi filmrendezők dokumentumprodukcióinak készítését. A filmes alapot úgy tervezték, hogy évente 50 projekt megvalósításához tudjon segítséget nyújtani.