A jihlavai fesztivált 1997-ben egy csoport gimnazista alapította Marek Hovorka vezetésével, aki azóta is a fesztivál igazgatója. Idővel a kelet-európai régió legnagyobb dokumentumfilmes rendezvényévé nőtte ki magát. Idén október 27. és november 8. között tartják a fesztivált, és már félidőben kiosztották a díjakat.

Lichter Péter Barokk Femina című dadaista filmje a kísérleti dokumentumfilmeket tömörítő, Fascinations elnevezésű szekcióban kapott különdíjat. „Ez a vizuálisan merész kollázs Magyarország kollektív tudatalattiját mutatja be érzékeny módon és felvállalt elfogultsággal, közben pedig a narratív keretek politikai valóságával kísérletezik" - indokolta választását a zsűri.

A jihlavai fesztivál díjátadói mindig elég csavarosak, nyilván így szeretik kihangsúlyozni a fesztivál progresszív jellegét” - mesélte nekünk a rendező. A járványhelyzett miatt egy különös, hibrid díjátadót szerveztek, amelyen a Zoom alkalmazással terelték ugyanabba a térbe a díjazott alkotókat és a zsűrit. A megszólított vendéget egy valódi színpadon lévő tévére sugározták, és a színpadon álló műsorvezetők feltettek neki néhány kérdést. Így oldották meg, hogy ne egy szokványos és rövid köszönőbeszéddel intézzék el a dolgot a díjazottak.

Egyszerre volt elég zavarba ejtő és abszurdan vicces a dolog, szóval volt némi izgalom a részemről. Szerencsére alkotótársam és feleségem, Máté Bori kitalálta, hogy "súgókártyákat" mutogat a háttérből, amire a tipikus díjátadós frázisok ("It's a honor to be here) voltak felírva. Működött a dolog, de azért sikerült lefagyni egy picit, amikor többszörös metacsavarral, pizsamában megjelentem a képernyőmön szereplő csehországi képernyőn, amit a két kiöltözött konferanszié nézett.

A rendező a kedvünkért egy mondatban összefoglalta, miről szól a Barokk Femina: „A rokokós fake news-esztétikát teremtő közéleti versfilm összességében az alábbi kérdésre keresi a választ: - milyen lenne a Tények, ha Marcel Duchamp rendezné és Hugo Ball volna a műsorvezető?” A film minisorozat formájában felkerült a 444-re. A fesztivál további díjazottjairól itt olvashatsz.