Különleges vetítéseket tartanak március 5-én (vasárnap) és március 15-én (szerdán) a budaörsi BABtérben, klasszikus és kortárs magyar animációs mesefilmek fognak életre kelni a vásznon. A filmszekciókat különböző korosztályoknak ajánlják: lesz Ló a házban, vetíteni fogják a decemberben elhunyt, magyar származású grafikusművész, Bányai István Hamm című rövidfilmjét. Mellettük pedig olyan régi és mai animációs filmek fognak sorakozni, melyekért megéri nyitva tartani a szemeket.

Egér és oroszlán – Macskássy Gyula, 1957

A filmek a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt., a Kecskemétfilm, a MOME és az FP films archívumaiból érkeznek. Eddig nem látott alkotások is szerepelnek a programban, melyek a legkisebb és a legnagyobb látogatók képzeletét is biztosan elvarázsolják majd.

Az egy órás vetítési programok előtt vagy után a gyerekek – színes papírkivágással, bábokkal, tárgyakkal, legókkal – kipróbálhatják az animációs filmkészítést is a Primanima Animációs Játszóházában, és megeleveníthetik saját figuráikat. A közös élményhez nem kell tudni rajzolni!

Sokan az animációt kizárólag a rajzfilmekkel azonosítják, ám ugyanúgy gyurmával, bábokkal, legkülönfélébb tárgyakkal és a természetben előforduló anyagokkal is különleges mozgó alkotásokat lehet létrehozni. A tapasztalt animátorok és művészpedagógusok segítségével a gyerekek ismerkedhetnek a modern technikákkal, de olyan hagyományos technikákkal is találkoznak, mint a pörgetős füzet, az életkerék (zoetróp), a papírkivágásos- és a tárgyanimáció.

A mozi élmény és a játszóházi alkotás során a gyerekek tetten érik az animációs filmkészítés titkait, és megtanulhatják, miért nevezzük ezt a csodát mozgóképnek.

Regisztráció itt.

Még több információ a facebookon, az esemény előzetese pedig ide kattintva érhető el.