Az elmúlt egy év a Symphony No. 42 diadalmenetéről is szólt; a film és alkotója életében fontos nap lehet a mai, hiszen Los Angelesben - magyar idő szerint - kora délután jelentik be az Oscar-díj jelöltjeit mind a huszonnégy kategóriában.

A 26 éves Bucsi Réka MOME-s diplomafilmjét novemberben 58 animációs rövidfilm közül választotta be a legjobb tíz közé az Amerikai Filmakadémia. Erről a listáról választják ki most az az ötöt, melyek közül kikerül az Oscar-nyertes.

Ebben a kategóriában eddig háromszor jelöltek Oscarra magyar alkotást: 2007-ben M. Tóth Géza Maestro, 1976-ban Jankovics Marcell Sisyphus és 1981-ben Rófusz Ferenc A légy című munkáját, ez utóbbi meg is kapta a díjat.

A Symphony No. 42 Oscar-nevezését amúgy a Melbourne-ben kapott díj tette lehetővé, de sikeresen szerepelt Berlin, Moszkva, Halle, Hongkong, Lisszabon, Pordenone, Valladoid és Poznan nemzetközi filmfesztiváljain, itthon pedig többek között a Titanic, a Friss hús, a Mediawave, a BUSHO, a Primanima és az Anilogue válogatásában. A nyáron rendhagyó módon még moziforgalmazásba is került, a Frank című zenés vígjáték kísérőfilmjeként.

Az Oscar-díjakat 87. alkalommal osztják ki, a díjátadó gálát február 22-én tartják a hollywoodi Dolby Színházban.