Szabó Győző és Scherer Péter a darabban
"Van itt ez a tér. Azt mondtuk, legyen itt ez a "darab". (Régi színházi babonák szerint nem szabad kimondani az igazi címét. Rossz ómen.) Van ez a világ. A mostani. A miénk. Különben meg mindig is volt és mindenkié. "Időzített bomba" állapot. Vizek áradnak, tüzek égnek, mozog a Föld. Vicces, de, "és mégis...". Ez, amiről ez a kimondhatatlan cím szól, ez mindig volt és mindig lesz. Férfi. Nő. Szerelem. Hatalomvágy. Hatalom. Vágy. Meg, van egy ilyen mondat, hogy: "Vedd el, ha nem félsz vágyni rá." Ezek ketten, egy bizonyos "furcsa" pillanatban rosszul döntenek. És beindul a gépezet. Lavina-effektus. Rálépsz egy kőre és elindul alattad a hegyoldal. Rossz helyre léptél. De Te léptél! Most akkor van végzet, vagy...? Álmodtál már olyat, hogy az álmod minden szereplője Te vagy és ezek mind, egyszer csak ellened fordulnak és beledöglesz abba, hogy nem tudod, melyik vagy Te?"

A Fésős-féle Macbeth előkészületei tavaly nyáron kezdődtek, amikor is a rendező és szerzőtársa Kovács Kristóf nekilátott az eredeti Shakespeare-szöveg újrafordításának, mivel az alkotók szerint a Szabó Lőrinc által készített verzió sok helyen pontatlan. A fordítás során természetesen változtatások is bekerültek a szövegbe. „Le kellett fordítani mai nyelvre”-mondja a rendező. Fésős András ugyanis a kornak megfelelő fogásokat keresett a darabon. Szerinte a Macbeth nagyon is aktuális mese, a hatalom és a politika története. Meg akarta mutatni, milyen, amikor az utcán bolyongó két galeri összecsap, kitágítva a galeri fogalmát a politikára. Lady Macbeth figurája is új tartalmakkal bővül azáltal, hogy Fésős feltár a sztorin belül egy személyes történetet. Két szerelmes emberét. A férfiét, aki hatalmat álmodik magának, és a nőét, aki gyermeke elvesztése után összes energiáját a férje támogatására fordítja – egészen az őrületig. És a kettőjük történetét, amely örvénybe keveredik, miközben egyikük se veszi észre, hogy mindez már nem róluk szól, hanem a hatalomról. Ez a fajta magyarázat természetesen nem menti fel a Ladyt, aki az új koncepció szerint saját férje keze által hal.

Szabó Győző és Takács Andrea

A koncepció része a díszlet és a jelmez „modernítése” is. A stáb tökéletesen igyekezett kihasználni a Tűzraktár adta lehetőségeket. A látványért felelős Markovits Bea a gyárközeget a falak és az ablakok átfestésével „színpadiasította”, ugyanakkor nincs konkrét színpad. A néző nem kukucskál többé, hanem a játék részesévé és részévé válik. A néző egyszerre lehet katona, boszorkány vagy akár fa. Például amikor Macbeth szemben áll az angol sereggel, akkor a katonák a nézők közül, mint erdőből rontanak elő. Az előadás abból a szempontból „eszköztelen” is, ahogy a rendező fogalmazott, hogy a színészek egy tőrként funkcionáló facsonkon kívül, egyetlen kelléket sem használnak. A jelmezek is abszolút maiak, a játszókon látható bőrdzsekik szinte egyenruhaként feszülnek viselőiken.

Fésős hatalmas apparátust mozgósított a megvalósításhoz, néhol igazi filmes csapat segítette munkáját. A bevilágításhoz 70 színházi lámpa szolgáltatta a fényt, amelyet a Bárka Műszaki vezetője bocsátott a stáb rendelkezésére. Vajda Péter, a már alkotótársnak számító operatőr tervezte a fényeket, Breckl János bújtatta jelmezbe a színészeket, a technikát Princz Károly biztosította. A játszók között szintén sok a volt Fésős-színész. A főbb szerepekben Szabó Győző, Takáts Andrea és Scherer Péter látható.

A Tűzraktárban öt és fél hétnyi próbaidőszakot követően 2005. október 13-án debütáló darab eddig 5 „munkaelőadást” ért meg. Ugyan a darabot 80-90 nézőre szabták, az utolsó 3 előadáson már 130 fő szorongott, s így is volt, akit el kellett küldeni. Idén tavasszal újra műsorra tűzték a darabot. Fésős András elmondta, maga menedzselte a Macbethet, különböző pályázatokon nyert pénzekből. Segített a SZRT, az NKÖM és a főváros. Az első 5 előadás 3 millió forintba került, ám a további játéklehetőségekhez újabb összegekre van szükség. A Macbethet jól fogadta a kritika. A rendező elárulta, ritka, hogy egy ilyen önerőből létrejövő összművészeti produkcióról ennyit cikkezzenek. Fésős és csapata már meghívást kapott a Művészetek Völgyébe, a Gyulai Várjátékokra, Siófokra és Pozsonyba, de tárgyalások folynak Prágával, Katovicével, Gdanskkal, jövőre pedig akár Párizs és Stuttgart színpadain is vendégeskedhetnek. 

Szabó Virpil és Rozsnyik Lóránd

A Macbeth filmváltozatában Fésős nem az előadást szándékozik lefilmezni, hanem annak logikája és koncepciója mentén szeretné kihelyezni a történetet az utcára, egy Necropolis-szerű közegbe, egy halott városba. A forgatás Budapesten lesz, egy-másfél év múlva, lehetőleg télen. Mivel a film kis költségből megvalósítható, a rendező bizakodó, annál is inkább, mert máris vannak a láthatáron lehetséges támogatók. Fésős régi terve, a Kelj fel, és járjis eggyel közelebb jutott a megvalósításhoz. A tűzoltó-történet, melyben az önmagával meghasonlott tűzoltó az összeomlás szélén álló városban dacol a halállal és a Sorssal, holland-angol-német-osztrák koprodukcióban foroghat majd az év végén vagy a jövő év elején. Leghamarabb a két család furcsa kálváriáját feldolgozó Nyaralás kerülhet dobozba. A véletlenül bekapcsolva felejtett kamerák homevideó-felvételeiből kipattanó négyszög-történet már idén szeptemberben, de legkésőbb a jövő nyáron elkészülhet. A távlati tervek között szerepel a hat párhuzamos sztorit futtató Volt egy nap. Fésős nem titkoltan a Kelj fel, és járj apokaliptikus gondolatmenetére építette fel forgatókönyvét. Amikor geológusok egy Kelet-Ázsiából már ismerős természeti katasztrófára figyelmeztetnek, elindul a lavina. A földrengés napján ki így, ki úgy éli meg a „világvége-hangulatot”. A kérdésre, hogy miként szembesülünk a ténnyel, el fogunk tűnni, személyes történeteken keresztül adja meg a választ.

fotók: Tordai Róbert

A Macbeth előadásai a Tűzraktárban:
Április 12., 14., 16., (kezdési időpontok: 21.00) 18.-án 22.00
Május 6., 7., 8., 10., 28. (kezdési időpontok: 21.00)

További előadások lesznek júniusban is. Az előadás speciális jellege miatt jegyek csak korlátozott számban előrendelhetők. Tel.: 06/30-7484-172, és 06/20-251-87-01 Jegyár: 1.800Ft

Az alkotók kérik, hogy kényelmes cipőt és meleg ruhát vegyen fel mindenki!