Ujj Mészáros Károly (Liza, a rókatündér) új filmje, az X – A rendszerből törölve című szövevényes thriller világpremierje október 14-én lesz, a varsói fesztivál első és második filmeket felvonultató versenyében. Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című animált akció-thrillere a „Free Spirit” versenyprogramban szerepel, a film hazai premierje november 15-én lesz. Lengyel Balázs első játékfilmje, a Lajkó – Cigány az űrben szintén a „Free Spirit” szekcióban versenyzik, kritikánk a filmről itt olvasható.

Milorad Kristic: Ruben Brandt, a gyűjtő / Forrás: Mozinet

Ahogy azt korábban is megírtuk, a fesztivál rövidfilmes versenyében két magyar alkotás is szerepel: a 11 perces Párnaarc, ami Vácz Péter (Nyuszi és őz) első élőszereplős rövidfilmje egy zárkózott férfiról, aki hotelszobájának magányában párnafigura társat kreál magának, Papp Károly Kása Helix című stop motion technikával készült animációjának témája pedig „az emberi kapcsolatok dinamikája”. A filmet Kelle Antal interaktív meditációs tárgyai, a tibeti mandalákat idéző mozgatható, átrendezhető szobrok ihlették, és az Umbrella Kreatív Műhely produkciójában készült.

Papp Károly Kása: Helix

A világhírű lengyel alkotó, Krzysztof Zanussi Éter című lengyel-litván-ukrán-magyar koprodukcióban készült legújabb filmjét a varsói fesztivál különprogramjában vetítik. Az Éter a saját lelkét az ördögnek áruba bocsátó tudós, Faust történetének újragondolása az első világháború előtt. A részben Magyarországon forgatott produkcióban számos hazai filmes vett részt: fontos szereplője László Zsolt, a producerek között volt Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor, a Laokoon Filmgroup csapata, a látványtervező Szabady Piros, a jelmeztervező Breckl János volt.

Forrás: MNF