A Bécsi Filmarchívum tizedik születésnapja alkalmából egész nyáron át tartó filmfesztivált szervez a bécsi kertmozik részvételével. A vetítéssorozaton összesen 10 magyar rendező alkotása lesz látható. A Bécs kulturális életben mára meghatározó szerepű SOMMERKINO válogatásában Bogdán Árpád, Fehér György, Gyarmathy Lívia, Gyöngyössy Bence, Sas Tamás, Sándor Pál, Schiffer Pál, Szomjas György, Tímár Péter és Tompa Gábor egy-egy filmjét mutatják be. A július 12-én startoló fesztiválon a magyar filmek a bécsi Collegium Hungaricum együttműködésének köszönhetően vesznek részt.

Bogdán Árpád első játékfilmjét, a Boldog új élet-et a bécsi vetítést követően Írország elsőszámú filmes találkozóján, a Galway Film Fleadh-en vetítik. A július 10-én kezdődött hatnapos filmfesztivál a legfontosabb szakmai fórum Írországban, a mesterkurzusokat idén Völker Schlöndorff, Terry George és Jeremy Irons tartja. Magyar film legutóbb 2003-ban kapott meghívást Galway-ba, Pálfi György világhírű Hukkle című alkotása.

Immáron ötödik alkalommal rendezik meg a horvátországi Zabokban található Veleki Tabor kastélyban a rövidfilmek nemzetközi szemléjét. Ezúttal Madarász István Előbb-utóbb című alkotása kapott meghívást a július 15-ig tartó fesztivál versenyprogramjába. A rendező személyesen mutatja be rövidfilmjét, melyet már több külföldi filmfesztiválon is láthatott a nagyközönség.

Zabokban az Európai Filmakadémia műsorra tűzi 2006 legjobb rövidfilmjét, Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotását.