A tizedik alkalommal, kivételesen ősszel megszervezett Magyar Filmtavasz elnevezésű szemlén a legújabb magyar nagyjáték- és kisfilmek szerepelnek. A pénteki ünnepi megnyitón Kocsis Ágnes rendező és Andrea Roberti forgatókönyvíró részvételével mutatták be a cannes-i fesztiválon korábban FIPRESCI-díjat nyert Pál Adrienn című alkotást.

A rendezvénysorozatot a civil alapon tíz éve működő Krakkói Magyar Centrum szervezte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatásával.



Pál Adrienn nyomában


A szervezők szerint a jubileumi szemle és az elmúlt tíz év tapasztalata bizonyítja, hogy a mai magyar film megtalálta állandó törzsközönségét Lengyelországban. November végéig öt nagyjátékfilmet - köztük Tarr Béla Berlinben Ezüst Medvével díjazott A torinói ló című rendezését -, továbbá öt kisfilmet tekinthetnek meg egyebek között Varsó, Katowice és Wroclaw lakói.

A programban a Ducki Tomek által rendezett Báthory Expressz című dokumentumfilm is szerepel. Ez a produkció azt a 2011 nyarán megszervezett körutazást örökíti meg, amelynek résztvevői - köztük a krakkói szervezők - a lengyel-magyar barátság gyökereit kutatva több magyar és lengyel várost bejártak.



A torinói ló


"Egy hónapos utunk során történeteket, fotókat, emléktárgyakat gyűjtöttünk a helyi lakosságtól, Magyarországon a lengyelekről, Lengyelországban pedig a magyarokról, emlékkönyvben és videonaplóban rögzítettük a történeteket" - olvasható a film leírásában.

A vetítések részletes programja a hungary.art.pl/aktualitasok/14327/ címen tekinthető meg.