A helyszínen beszédet mondott Bozóki András kulturális miniszter, aki Schillert idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy a kultúrának mindenki számára elérhetővé kell válnia. Mondanivalójának számadatokkal adott hangsúlyt, ezek szerint a programok előkészítésére 30 millió forintot már rendelkezésre bocsátottak. Ezen felül a miniszter úr különböző, közelebbről meg nem nevezett minisztériumi forrásokból 120 millió, sőt, a duplájának megítélését ígérte az Ungarischer Akzent lebonyolításához.

Ursula Seiler-Albring, a Németországi Szövetségi Köztársaság nagykövete elmondta, hogy a Budapesten és más magyar városokban a Kulturfrühling keretében megrendezendő programok részletes listája márciusra áll majd össze. Addig is várják partnerek jelentkezését, akik részt vennének az egyes rendezvényeken, vagy azokhoz támogatást nyújtanának.

A németországi Magyar Kulturális Évad indulásakor az első számú szereplő a zene lesz a Bartók és Kurtág évfordulók kapcsán, a márciusi megnyitón azonban máris lehetőséget kap a magyar animációsfilm. M. Tóth Gézának, aki az Anifesten nemrég egy másik munkájával a közönségdíjat és a zsűri különdíját is elnyerte, egy 2005-ben készült alkotása lesz látható a berlini Művészeti Akadémián. A Csodálatos Mandarin zenéjére komponált animáció Bartók művének előadását fogja kísérni. Ezekben a napokban a Berkes Dóra és Kozma Péter nevével fémjelzett, a berlini közönség számára már ismerős Raypainting változtatja majd át a Brandenburgi Kapu előtti teret. Mélyi József, a németországi magyar kulturális évad kurátora elmondta, hogy a film, a dizájn és a tánc mellett, főleg 2007-ben kerül majd előtérbe, ettől függetlenül már a jövő évben is lesznek magyar filmes témájú rendezvények.

Áprilisban a magyar játékfilmesek ifjabb generációja jut szóhoz, Fliegauf Benedek, Mundruczó Kornél és Kocsis Ágnes a berlini filmfőiskola vendégei lesznek, ottlétük alatt filmjeik vetítésére és azt követően beszélgetésekre is sor kerül. Az Achtung Berlin! című eseménysorozaton a filmek helyezik majd Budapestre a hangsúlyt, lesz forgatókönyv-felolvasás, éjszakánként pedig magyar Dj-k csapnak össze német kollégáikkal. 2006 őszén az Arsenal mozi ad otthont a Bódy Gábor retrospektív vetítéseknek. Itt a rendező számos, Németországban eddig kevésbé ismert videómunkáját is elcsíphetik az ínyencek, és a mester műveiben rendszeresen felbukkanó, hajdan hipnotikus tekintetű Udo Kier is tiszteletét teszi majd a helyszínen. A Filmsorozat keresztapákkal fantázianevű májusi sorozatban tíz ismert német rendező fog az általa kiválasztott és kedvelt magyar film felett atyáskodni.

Az Ungarischer Akzent rendezvényei kezdetben főleg Berlinben koncentrálódnak, de a helyszínek fokozatosan kitolódnak majd más németországi városokba. A programok a szervezők tervei szerint 2007 őszén érnek majd véget, mikor a berlini Collegium Hungaricum beköltözhet az addigra elkészülő új épületbe. A két ország államfőjének védnöksége alatt álló eseménysorozattal kapcsolatos minden információ hamarosan elérhető lesz a www.akzent.hu weboldalon.