Átadták a 9. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál díjait

2009. november 18-án adták át a 9. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál díjait – adta hírül a Magyra Filmunió. A különdíjat Csupó Gábor kapta munkássága elismeréseként, Los Angelesi Magyar Főkonzulátus díját Edelényi János rendezőnek ítélték oda a Príma primavera című filmért, Michael Curtiz közönségdíjat Almási Tamás rendezőnek nyújtották át a Puskás Hungary című dokumentumfilmért, a legjobb film díjával pedig Goda Krisztina rendezőt és Kálomista Gábor producert jutalmazták a Kaméleon című alkotásért.




Magyar filmhét Dél-Koreában

A magyar-koreai diplomáciai kapcsolatok 20. évfordulója alkalmából magyar filmhét kezdődött kedden Szöulban, a Korean Foundation Cultural Centerben – tudatta az MTI. A vetítéssorozat nyitófilmjeként Pálfi György Hukkle című alkotását láthatta a dél-koreai főváros közönsége. A szaktárca és a Balassi Intézet támogatásával megvalósult filmhéten a következő napokban Mundruczó Kornél Deltáját, Goda Krisztina Kaméleonját, M. Tóth Géza Maestro című animációját, valamint Sas Tamás 9 és fél randi című nagyjátékfilmjét vetítik.




A Gyűlölettel indul az antirasszista filmklub

A Népszabadság értesülési szerint antirasszista filmklub indult szerdán a fővárosi Politikatörténeti Intézetben Légy toleráns! címmel a Politikatörténeti Alapítvány és a Magyar Antirasszista Alapítvány (MAA) rendezésében. Az Anno filmklub keretében induló, 12 filmvetítésből álló sorozat célja, hogy a maga eszközeivel fellépjen az utóbbi években Magyarországon is egyre erősödő rasszista nézetekkel, eszmékkel szemben, ezáltal erősítve a demokratikus erőket – mondta el a lapnak Galló Béla, az MAA kuratóriumának elnöke. A filmek feldolgozását segíti, hogy minden alkalomra meghívtak egy-egy szakértőt. Többek között Marton László közíró, Gábor György vallásfilozófus, Lugosi Győző történész, Erős Ferenc pszichológus és Acsády Judit szociológus szerepel a meghívottak listáján.