A szervezők közleménye szerint a műfaji díjakat a legjobb játékfilm, tévé-, dokumentum-, kisjátékfilm, ismeretterjesztő film és animáció nyerheti el, míg a legjobb rendező, női és férfi fő-, és mellékszereplő, operatőr, vágó, zeneszerző, díszlet- és látványtervező, sminkes és hangmérnök elismerésére külön szakmai díjakat osztanak ki.

Március 5-én, szombaton hirdetik ki minden kategóriában az addig legtöbb szavazatot kapott 5-5 filmalkotás, amelyek közül az akadémiai tagok újabb titkos szavazással választják ki a nyerteseket. Az ünnepélyes díjátadó március 6-án este lesz.

A Cinema City MOM Parkban március 1. és 6. között megrendezett Filmhéten összesen 270 magyar alkotás fog versenyezni, a seregszemlére az alkotók a 2012. február 5. és 2015. december 31. között Magyarországon mozi forgalmazásba került, 2015. január 1. és 2015. december 31. között televízióban sugárzott, valamint a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették.

A versenyfilmek vetítésén túl számos kiegészítő program színesíti majd a 2. Magyar Filmhét programját. Lesz plakátkiállítás és szakmai nap, amelynek keretében ismertetőt tart a Magyar Nemzeti Filmalap, a Magyar Média Mecenatúra programról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, valamint a Nemzeti Filmiroda és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) is. A fiatal filmesek - elsőfilmesek és főiskolai, egyetemi hallgatók - is bemutatják majd alkotásaikat, a hétvégén pedig családi mozikkal várják a közönséget.

A Filmalap és a NMHH Médiatanácsa támogatásával a Magyar Filmakadémia által szervezett seregszemle a 86 éves korában, idén januárban elhunyt Oscar-, BAFTA- és Emmy-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos előtt tiszteleg. A legendás szakemberre emlékezve kiállítást szerveznek a Magyarországon eddig nem látott forgatási teszt-polaroid képeiből, valamint levetítik Brian De Palma Fekete Dália című filmjét is, amelynek fényképezéséért Zsigmond Vilmost 2007-ben negyedik alkalommal jelölték Oscar-díjra.

A www.filmhet.hu internetes oldalon február 25-étől látható a teljes program, s aznaptól elővételben már válthatóak jegyek 800 Ft-os egységáron a Cinema City MOM Park jegypénztáraiban és a www.cinemacity.hu honlapon.

Addig is, a versenyző filmekről itt írtunk.

(Forrás: MTI/Filmhu)