Magyar fókusz a francia Alpokban

December 5-én kezdődik az európai filmek fesztiválja Les Arcs-ban, a francia síparadicsomban – tudatta a Magyar Filmunió. A szokatlan helyszínen idén először megrendezett filmes randevú Fókusz programját a magyar filmnek szenteli. Szabó Istvánt kérték fel a szervezők a nemzetközi zsűri elnökségére. A világhírű magyar alkotó rendezéseiből retrospektív összeállítás mutatnak be a fesztiválon: műsorra tűzik többek között az Oscar-díjas Mephisto-t, a Redl ezredes-t, A napfény ízé-t és a Csodálatos Júliá-t.  Fliegauf Benedek Dealer-e, Pálfi György Taxidermiá-ja, Hajdu Szabolcs Fehér tenyér, Bollók Csaba Iszka utazása, Gigor Attila A nyomozó és Mundruczó Kornél Delta című nagy sikerű alkotásai is láthatók lesznek. Kenyeres Bálint és Nemes Jeles László többszörös díjnyertes rövidfilmjei is gazdagítják a programot.




Adrenaline and turbulence vetítés az Örökmozgóban

Amint azt a közelmúltban hírül adtuk, Kollmann András dokumentumfilmje a Temps d’Adventure díjat nyerte a spanyol Pireneusokban megrendezett Torello-i hegyi-filmfesztiválon. Az Adrenaline and Turbulence december 7-én, hétfőn fél héttől lesz megtekinthető az örökmozgóban.




Spáh Dávid és a plasztik lányok

Az HBO december 17-én tűzi műsorára a Miss Plastic - A szikék szépe című dokumentumfilmet, amely a világ első, plasztikázott hölgyek számára rendezett szépségverseny kulisszatitkairól és szereplőiről szól, s amelyet Spáh Dávid rendezett és testvére Spáh Károly operatőr fényképezett. A fiatal filmes nagyon élvezte a munkát, pedig a felkérés előtt álmában sem gondolta volna, hogy valaha közel kerül a „mű” lányokhoz.




Minősített magyar fesztiválok

A Magyar Mozgókép Közalapítvány örömmel tudatja, hogy a 230 Magyarországon regisztrált fesztivál szakmai minősítésén kiváló minősítésben részesült a Cinefest Miskolci Nemzetközi Fesztivál, a Kecskeméti Animációs Fesztivál és a Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál. A Busho rövidfilm fesztivál minősített besorolást kapott. Öt szakmai szervezet 2008 nyarán indítottal el a fesztiválok minősítési Programját. A fesztiválok művészeti, folklór, gasztronómiai és speciális műfajokban kaphatnak kiváló, jó és minősített besorolást.