Versenyben a krakkói Arany Sárkányért

Május 29-től Krakkóban ismét a rövid mozgóképeké a főszerep – adta hírül a Magyar Filmunió. Hazánkból Alexei Alexeev többszörös díjnyertes animációja, a KJFG No.5, Simonyi Balázs Tour című hétperces fikciója, Szalay Péter XXI. századi párhuzamos életutak dokumentáló Nomád pláza - Három vándor című munkája és Gyarmathy Lívia „vadvízi népmeséje”, a Kis halak … nagy halak … című alkotás kel versenyre Krakkóban. A versenyen kívül „Európa közepén: Magyarország” címmel három alkotás irányítja a magyar dokumentumfilm új irányzataira a nemzetközi közönség figyelmét. Konecsny Emőke Gogo & George, Papp Gábor Zsigmond Kémek a porfészekben, és Vági Barbara-Talán Csaba közös alkotása, a D-dúr című filmek kaptak meghívást a kiemelkedő szakmai elismertségnek örvendő szemlére. A krakkói fesztiválon az Európai Filmakadémia „Short Matters” címmel bemutatja a 2008-as rövidfilm díjra jelölt munkákat, köztük Nemes Jeles László Türelem című mozgóképét.




Nemes Gyula filmjét díjazták

Újabb nemzetközi elismerések méltatták Nemes Gyula kísérleti dokumentumfilmjét, a Letűnt világ című mozgóképet Olaszországban és Cipruson – tudatta lapunkkal a Magyar Filmunió. Ravennában a múlt héten véget ért „Cinesogni” seregszemle a legjobb dokumentumfilm díjával ismerte el a budapesti Kopaszi gát viszontagságos sorsát bemutató kísérleti alkotást. Nemes Gyula Letűnt világ című filmje nemrég a ciprusi rövidfilmfesztiválról is elhozta a legjobb dokumentumfilm díját. A ciprusi Nicosiában és Famagustaban május 6-10. között tartották a mozgóképek nemzetközi szemléjét.




Robert Redford Budapesten

A Népszabadság értesülései szerint Robert Redford jövőre filmet forgat a híres magyar hegedűvirtuózról és komponistáról, Hubay Jenőről, akit Jeremy Irons alakít majd, s bizonyos jeleneteket itt fognak felvenni. A napilapot ifj. Hubay Zoltán, a Hotel Victoria tulajdonosa informálta a Hubay Teremben, amelyet cégük nemrég vásárolt meg, újíttatott fel és csatolt a Bem rakparti szállodához.