A Csennai Filmakadémia február 16-22. között rendezte meg a rövidfilmek nemzetközi versenyét a dél-indiai metropoliszban, Tamilnádu állam székhelyén. A versenyprogramokban 48 alkotás indult, és a fesztivál zsűrije két kategóriában is díjazta a Magyarországról érkezett filmeket. Szabó Simon Fal című rendezéséért különdíjat nyert a fikciós rövidfilmek kategóriájában, Emil Goodman első rövidfilmjével, a Heaven’s Vanguarddal az animációs filmek versenyének különdíját kapta meg.

Szabó Simon Fal című tízperces filmje Laci, egy 16 éves, alkalmi munkákból éldegélő cigányfiú története. Egy napon kőművesmunkát kap: egy falon dolgozik több társával együtt. Egy darabig segít a többieknek, majd megkérik, hogy ő fejezze be az építményt. Ekkor pillant be először a fal mögé. A színészként (Moszkva tér, Megdönteni Hajnal Tímeát) és filmrendezőként (Megyünk, 2008, Magyar Filmszemle: Legjobb rövidfilm díja, Papírrepülők, 2009, Magyar Filmszemle: Legjobb elsőfilm Simó Sándor-díja) is ismert Szabó Simon Fal című rövidfilmje a Proton Cinema gyártásában készült az Afterjka csapatával, producere Petrányi Viktória és Berkes Júlia, operatőre Czomba Albert volt.

Emil Goodman első rövidfilmje, a Heaven’s Vanguard animáció és élő szereplős felvételek különös keveréke. A 11 perces film egy fantasy bolygó jazz-zenész ikonjának az utolsó búcsúkoncertjéről szól. A film műfaja „experimentális musical”, a Carbonfools zenekar frontembereként ismert, és egyébként modellként és színészként is tevékenykedő Fehér Balázs játssza a főszerepet, és énekli a Pacsay Attila (Maestro, A tolonc) által szerzett betétdalt, a Gravity Fallst. A Heaven’s Vanguard a Krez Film és az Umbrella Studios produkciójában készült, fényképezte Dobos Tamás.

(Forrás: Magyar Filmunió)