London, Toronto és Berlin után a bécsi Let's CEE filmfesztiválon is megrendezte nemzetközi pitch fórumát Elliot Grove kanadai producer, melyen két magyar filmterv is dobogós lett. Harmadik helyezést ért el Fabricius Gábor filmterve, a Szex, Drót, Rock´n Roll, melyet Mangold Anikó, a fejlesztés vezetője prezentált. A punkfilm az 1980-as évek elején, Budapesten játszódik, főhőse Frank, aki zenén keresztül lázad. A forgatókönyvet a rendező Baráthy Györggyel közösen, a Magyar Filmalap támogatásával írja. A filmtervet korábban a német Sources2 Script Development, és a Midpoint Feature Lab fejlesztō workshopjára is beválogatták.

(balról) Jacob Pochlatko, Mangold Anikó, Baranyi Gábor Benő, Elliot Grove (fotó: Bianca Jasmina Rauch)

Második helyezett lett a Szepszis, Baranyi Gábor Benő abszurd történelmi nagyjátékfilm terve, mely a szabadságharc idején játszódik, de a szabadságharcról csak egy kórház belső viszályain keresztül értesülünk. A vaskos, fekete humort ígérő forgatókönyv fejlesztését a Filmjus Alapítvány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Média Mecenatúra támogatja. Baranyi Gábor Benőnek, a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező mesterszakos hallgatójának nem ez az egyetlen díja a fesztiválon. A rövidfilmes versenyprogramban Bújócska című kisjátékfilmje különdíjat kapott.

A Bújócska werkfilmje

A Bújócska a Budapesti Iskola hagyományait követő rövidfilm, amely megtörtént esetet dolgoz fel amatör szerepelőkkel: egy 7 éves kisfiú történetét ismerhetjük meg belőle, aki a falu szélén él szüleivel és három testvérével. Imád bújócskázni, de ezzel sok nehézséget okoz mindenkinek. A nemzetközi filmes szakemberekből álló zsűri indoklásában az alkotók kiemelkedő teljesítményét és a fantasztikus szereplőgárdát méltatta.

A Let's CEE filmfesztivál idén április 13. és 22. között, „Veszélyesen jó filmek” mottóval került megrendezésre, a seregszemle összesen 162 közép- és kelet-európai alkotást vonultatott fel Bécsben, majd Grazban, Villachban és Salzburgban is műsorra tűzik a programot. 

Forrás: BGB, Filmalap
Borítókép: Bújócska