"Intenzív és eredményes tárgyalást folytattunk a kulturális kapcsolatok számos területéről. A szerb és magyar kultúra, történelem több ponton kapcsolódik össze, ezek megismertetése mindkét nép számára lényeges" – mondta Kásler Miklós. Elmondása szerint Magyarország és Szerbia egyaránt olyan ismeretekkel és kapacitásokkal rendelkezik a filmgyártás területén, amely jól hasznosítható mindkét ország számára. "Érintettük az elindított Hunyadi János-sorozatot, és Maja Gojkovic felajánlotta, hogy a belgrádi-nándorfehérvári vár falainál is készülhetnek jelenetek".

Szó volt az előadóművészeti kapcsolatokról, a színházak, a könnyű- és a komolyzene terén tevékenykedők együttműködéséről. Lehetőség nyílik a Vajdaságban található műemlékek, régi kúriák, köztük a középkori aracsi pusztatemplom helyreállítására.

Maja Gojkovic hangsúlyozta: példaképként tekintenek Magyarországra a filmipar területén, és számos közös alkotás jöhetne létre közös történelmükből. "A szerb filmintézet a közelmúltban tizenkét elveszettnek hitt magyar filmet fedezett fel, ezeket jelenleg másoljuk és hamarosan Magyarország rendelkezésére bocsátjuk". Január 13-án nyílik Újvidéken az Európa Kulturális Fővárosa 2022-es programsorozat, Maja Gojkovic megköszönte a magyar támogatást és jelezte, hogy Szerbia is hasonló hozzáállást tanúsít magyar városok pályázatai esetén.

"Az örökségvédelem területén nagy mértékben számítunk a magyar tapasztalatokra, és felvetettük, hogy az intenzív kulturális együttműködés a Vajdaságtól és Belgrádtól délre fekvő területekre is kiterjedjen, amennyiben ezt a járványhelyzet megengedi" - mondta végül a szerb miniszterelnök-helyettes.

Forrás: MTI / Fotó: Soós Lajos