A magyar táncfilmek szemléje péntek este nyolc órakor veszi kezdetét Gaál Mariann Emlékezetből című kisfilmjével, amely egy ember fejlődésének történetét követi végig. Ezután Szabó Réka Árnyékfilm című fekete-fehér kísérleti táncfilmjét vetítik, amelynek speciális nézőpontjából az ember amorf formaként jelenik meg. Harmadikként a Kopeczny Kata rendezésében készült Megmértem a Sötétséget című rövidfilmet nézheti meg a közönség. A kortárs tánc nyelvén megszólaló film alaptémája egy felnőtt korban megvakult férfi története.

tancfilm_arnyekfilm_500
Szabó Réka: Árnyékfilm


A negyedik produkció Zagyvai Sára Derengő című munkája, amely Vida Zoltán és Kovács Kata Hálaének egy fához című szabadtéri térinstallációjának, illetve tánc- és fény performanszának ötlete alapján készült. Kozma Attila Összefüggés című filmje azt mutatja be, ahogy a rendező egy furcsa álmon keresztül bejárja az utat az előadás megszületésétől egészen a bemutatóig. Halmy György Évezredek mozdulatai című kisfilmjét Lükő Gábor néprajzkutató munkássága ihlette. A belső képekre épülő filmben a magyarokra és a keleti területekre jellemző formák elevenednek meg és lendülnek újra mozgásba.

Lengyel Katalin A kimondhatatlan - Back to Mute című kísérleti rövidfilmje a test és a kimondhatatlan kapcsolatát vizsgálja. Körtési András A tánc és én című munkájának főszereplője - és alkotója - egy tizenkét éves kisfiú, aki megfesti "múzsáját" és előtte táncol a próbateremben, de kabalaként a fellépésére is a szívébe zárja.

tancfilm_pina_500
Pina Bausch


A magyar filmek programja előtt mindkét nap egy-egy tánccal kapcsolatos mozit vetítenek. Csütörtökön a Pina Bausch Kontakthof című előadását felölő Álomtánc című dokumentumfilm szerepel a programban, az alkotásban a legendás német táncos-koreográfussal készített utolsó interjú is elhangzik. Pénteken a Fekete Hattyú című Oscar-díjas amerikai filmdrámát nézheti meg a közönség. A korábban 2006-ban és 2009-ben megrendezett szemle speciális vendégeként idén Inbal Aloni izraeli táncművész mutatja be filmjeit csütörtök este.

Új programként szerepel azon legjobb alkotások bemutatása, amelyek az Orkesztika Alapítvány és a Kontakt Táncért Alapítvány által közösen meghirdetett Ork_Kota Platform egyperces táncfilmek versenyének - 2010-es, 2011-es és 2012-es - felhívásaira érkeztek be. A szemle zárásaként beszélgetések lesznek a magyar táncfilm jelenéről és jövőéről, valamint a hazai és nemzetközi lehetőségeiről.