November 2-7. között rendezik meg a kelet-európai film rangos, az idén 20. születésnapját ünneplő seregszemléjét a németországi Cottbusban, amelyre összesen hét magyar alkotó munkája kapott meghívást – tudatta a Magyar Filmunió. A játékfilmversenyben kerül sor Kocsis Ágnes többszörösen díjazott Pál Adrienn című rendezésének németországi fesztiválpremierjére, a legjobb rövidfilm díjáért Pápai Pici Tudsz így szeretni? című munkája indul Péterfy Bori főszereplésével. Versenyen kívül tűzik műsorra Fliegauf Benedek első angol nyelvű játékfilmjét, a Womb-ot és Groó Diana Vespá-ját a Spektrum válogatásban, a jubiláló fesztivál különprogramjában pedig Mundruczó Kornél első alkotásainak egyikét, az Aftá-t vetítik, amely 2001-ben Cottbusban elnyerte a rövidfilmverseny fődíját. A filmfesztiválhoz kapcsolódó Connecting Cottbus elnevezésű koprodukciós fórumon bemutatkozó 15 filmterv között két magyar rendező új projektje, Nemes Gyula Zero (Playtime) és  Pacskovszky József Muteness (FilmArt) című filmterve szerepel.

 

womb_500

Womb


A Szíven szúrt ország döntős az itáliai sportfilmfesztiválon

Az MTI értesülései szerint bekerült a világ egyik legrangosabb sportfilmfesztiváljának döntőjébe a Szíven szúrt ország című magyar fikciós dokumentumfilm, amely a tavaly februárban meggyilkolt román kézilabdázónak, Marian Cozmának állít emléket. Az olaszországi Milánóban csütörtökön kezdődő sportfilmseregszemlén, a Federation Internationale Cinema Television Sportifs (FICTS) rendezvényén a Szíven szúrt ország a dokumentumfilm kategóriában versenyez. A döntőbe jutott több mint száz film között a csapatsport szekcióban 12 filmet vetítenek a hivatalos versenyprogramban; e filmek közül választja ki az Andrew P. Luwandagga elnök által vezetett zsűri öt jelölt filmet, amelyek közül a végső győztes kikerül.

szivenszurtorszag_500

Szíven szúrt ország


André Kertész-kiállítás nyílik Valenciában

A két világháború közötti fotográfia egyik meghatározó alakja, André Kertész képeiből nyílik kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből a valenciai Kortárs Művészeti Múzeumban (MuVIM) csütörtökön – adta hírül az MTI. A tárlat a jövő év első felében esedékes magyar európai uniós elnökség spanyolországi kulturális programjainak felvezető rendezvénye - közölte Végvári Tamás, a madridi magyar nagykövetség oktatási és kulturális szakattaséja szerdán az MTI-vel. A kiállítás 2011. január 30-ig lesz látható Valenciában, majd február 14. és április 10. között Madridban tekinthető meg a Carlos de Amberes Alapítvány központi kiállítótermében.