Huszadik alkalommal veszi kezdetét Umea nemzetközi filmfesztiválja szeptember 15-én. A svéd fesztivál sokszínű programjában három magyar játékfilmet láthat a közönség. A Dallas Pashamande, a Másnap és a Nyócker! című filmek kaptak meghívást az idei panoráma programba. A fesztivál különprogramjainak rövidfilm-válogatásában Mundruczó Kornél Rövid ideig tartó csend (Lost and Found) és Tóth Barnabás Vonaton című munkáit is bemutatják.

Mosolygó filmek
Bergendy Péter filmje a magyar résztvevő a csehországi Mlada Boleslavban szombaton kezdődött mosolygó filmek versenyének. Az Állítsátok meg Terézanyut! című közönségsiker nyolc vetélytárssal kel versenyre a fesztivál fődíjáért.

Rövidfilmek világszerte
A koppenhágai BUSTER filmfesztiválon M. Tóth Géza Maestro című animációját mutatják be. A dán fővárosban megrendezett ifjúsági filmek fesztiválján 150 filmet tűznek műsorra. A ludwigsburgi rövidfilm biennále versenyprogramjába Kenyeres Bálint Before Dawn című munkája kapott meghívást, a neves Ludwigsburg-i Filmakadémia szervezte fesztivál díjairól szeptember 18-án döntenek. Schilling Árpád Határontúl című munkáját La Ciotat városában mutatják be a „Best of Shorts” filmfesztiválon. A Marseille melletti kisváros filmfesztiválján díjnyertes rövidfilmek versenyeznek, Schilling munkája az Angers-i nagydíjnak köszönhetően kapott meghívást. Béres Dániel Páternoszter című filmje az angliai Berwick-ben szeptember 16-án kezdődő film és médiaművészeti fesztiválon képviseli a kortárs magyar rövidfilmtermést.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.