Magyarok spanyol fesztiválokon

Spanyolországban a november minden bizonnyal a filmművészet hónapja: Malaga, Segovia, Gijon, Madrid és Bilbao is filmfesztiválnak ad otthont a napokban – adta hírül a Magyar Filmunió. A Malagában november 18-án kezdődött fantasztikus filmek szemléjét Gigor Attila A nyomozó című első játékfilmje gazdagítja. Segoviában az európai filmek versenyén Goda Krisztina Kaméleon-ja és Almási Tamás Puskás Hungary című dokumentumfilmje indul. 47. alkalommal ünneplik a hetedik művészetet Gijonban. Az Asztúriában megrendezett jelentős filmfesztivál versenyébe Esztergályos Krisztina Variációk és Kenyeres Bálint A repülés története című filmjei kaptak meghívást. Az információs programban Pálfi György Hukkle és a legutóbbi, Nem vagyok a barátod című filmje is látható. A madridi kísérleti filmek hetén M. Tóth Géza Mama és Nemes Jeles László The Counterpart című rövidfilmjei indulnak.  Baszkföld fővárosában, Bilbaóban november 23-án kezdődik a filmfesztivál, ahova Magyarországról három rövidfilm kapott meghívást a rangos versenybe. Kenyeres Bálint, Esztergályos Krisztina és M. Tóth Géza legutóbbi alkotásai indulhatnak a Mikeldi-díjakért.




Belorusz elismerés Moldoványi Ferencnek

A Magyar Filmunió értesülései szerint elismerő oklevelet nyert Moldoványi Ferenc a minszki Listapad filmfesztiválon. Az idén novemberben 16. alkalommal megrendezett fehéroroszországi seregszemle a több kontinensen forgatott Another Planet/Másik bolygó című filmet méltatta az elismeréssel. A gyereksorsokat bemutató nemzetközi koprodukcióban készült kreatív dokumentumfilm a téma mélyreható feldolgozásáért érdemelte ki a zsűri oklevelét.




A Kaméleon újabb fesztivál sikerei

Ismételten két rangos nemzetközi fesztivál versenyprogramjában szerepel, Goda Krisztina Kaméleon című szélhámosfilmje. Spanyolországban, Segoviában november 18-24. között megrendezésre kerülő „Muestra de Cine Europeo” (European Film Festival Segovia) versenyprogramjában szerepel az alkotás. A november 21-30-ig megrendezésre kerülő 16. Osakai Filmfesztiválon is a hivatalos programba kapott meghívást Goda Krisztina filmje. A kizárólag európai filmek Japánban történő népszerűsítésére életre hívott fesztivál nem csak Oszakában, hanem Tokióban is bemutatja a jelentős Európai filmalkotásokat.




Hiller szerint sikeres volt az amerikai magyar kulturális évad

A magyar kulturális diplomáciának ez volt az eddigi legátfogóbb és legrészletesebb eseménysorozata, amely az egész magyarság kultúrájának az érdekét szolgálta - mondta Hiller Istán kulturális miniszter helyi idő szerint szombat este New Yorkban. A New York-i Magyar Kulturális Központ által vezényelt Extremely Hungary nevű programsorozat olyan sikere a magyar kultúrának, amelyet az Egyesült Államokban a magyar kulturális diplomácia még nem élt meg - fogalmazott azután, hogy nagy sikerű roma-afroamerikai világzenei koncerttel zárult az évad. Az MTI értesülései szerint az Extremely Hungary költségvetése 700 millió forint volt, ez 3 évre oszlott el. Volt egy 40 millió forintos összeget kitevő előkészítő szakasz 2008-ban, 2009-ben 511 millió forintot költöttek el a fesztiválra, a maradék összeget pedig az úgynevezett levezető, a jövő év elejére átnyúló programokra fordítják.