Az Oscar-díjra nevező bizottság szerdai döntése értelmében Magyarországot a 2014. évi „legjobb idegennyelvű film” kategóriában Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje képviseli. Az Oscar-díj szabályzata szerint Magyarország azok közül a magyar nyelven forgatott játékfilmek közül nevezhet egyet a legjobb idegennyelvű film kategóriában, amelyek 2013. október 1-je és 2014. szeptember 30-a között megjelennek a hazai moziforgalmazásban.

Az Oscar-díjra nevező kilenctagú bizottságban Andy Vajna filmszakmai kormánybiztos felkérésére a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának öt tagja (Divinyi Réka, Havas Ágnes, Kovács András Bálint, Miskolczi Péter, Andy Vajna) mellett Deák Krisztina filmrendező, Király István vágó, Máté Tibor operatőr, valamint Lovas Balázs forgatókönyvíró foglalt helyet. A döntést többségi szavazás útján hozta meg a bizottság.

Az egyes országok hivatalos nevezései közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját január 15-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 22-én immár 87. alkalommal kerül majd sor a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben.

Mundruczó Kornél filmje Cannes-ban elnyerte az „Un Certain Regard” program fődíját. A film nemzetközi forgalmazója a The Match Factory ügynökség, mely a cannes-i bemutatót követően Mundruczó filmjét már 24 területre értékesítette, és további forgalmazókkal folytat tárgyalásokat. A Fehér Istenre itthon eddig 35 ezer néző volt kíváncsi. Az ősz folyamán megkezdődnek a külföldi mozibemutatók is – Németországban és Franciaországban lesz először látható a film.

(Forrás: Magyar Filmunió)