A Hódító Pelle című, Oscar- és Arany Pálma-díjas film rendezője legújabb alkotásában Stefan Zweig osztrák író 1939-ben megjelent Nyugtalan szív című regényét dolgozza fel és ülteti át dán környezetbe - mondta el az MTI-nek Gül Togay, a Filmsquad kreatív producere, aki Major István producer mellett szervizprodukciós munkával segíti a dán film létrejöttét.

Az eredeti történet az Osztrák-Magyar Monarchiában játszódik az első világháború idején és egy különleges szerelemről szól, amelybe beszűrődik a háború, annak minden értelmetlenségével. Anton, a főszereplő, aki hadnagy, vergődik a szánalom és a megbánás, az önfeláldozás és az önzés, illetve a részvét és a szerelem között. A rendező átalakította a történetet úgy, hogy azt dán szereplőkkel Dániába helyezte át.

A film főszereplői Esben Smed (Anton), Clara Rosager (Edith), Lars Mikkelsen (Lovenskjold) és Kurt Dreyer (Krabbe) lesznek, de szerepet kap David Dencik is, aki a dán és svéd alkotások mellett angol nyelvű filmekből, sorozatokból lehet ismert. A Kysset bemutatóját várhatóan 2022-ben tartják.

Bille August / fotó: MTI/Kovács Tamás

Gül Togay szerint a dán stábot a magyar helyszínek, a világhírű lovaskaszkadőrök, valamint a magyar partnerproducerek iránti bizalom hozta hazánkba. Mint hozzátette, a projekt kapcsán 2013 óta állnak munkakapcsolatban, de finanszírozási problémák merültek fel, és csak ebben az évben, a Nordisk támogatásának köszönhetően, Thomas Heinesen producer vezetésével indulhattak el a munkálatok.

Magyarországon kilenc napig - szeptember 9-ig - főleg külső helyszíneken lovas kaszkadőrjelenteket forgatnak. Dolgoznak a komáromi monostori erődben, Pátyon és az óbudai Zichy-kastélyban is, ahol egy korabeli kocsmát is kialakítottak, valamint Szomoron, ahol világháborús jelenetet vesznek fel, de a film nagyobb része Dániában készül.

"A magyar építészek és díszletmunkások nagyon tapasztaltak, sok amerikai gigaprodukcióban vettek már részt, a dán produkciónak például olyan lövészárkot csináltak, amely olyan, mint egy igazi egy archív felvételen" - magyarázta.

A magyar szervizproducerek egyebek mellett helyszínötletekkel és a mellékszereplők kiválasztásával is segítették a munkát. "Ilyenkor együtt kell gondolkodni kreatívan, ki kell találni, hogy vajon mire gondolhat a megrendelő. Ez egy hosszú munkafolyamat, amelyben nagyon rugalmasnak kell lenni" - mondta, hozzátéve, Bille August tudatos rendező, gyorsan, fókuszáltan dolgozik és nagy összhangban van Sebastian Blenkov operatőrrel, aki egyebek mellett az Ádám almái című feketekomédiát készítette.

A Kysset látványtervezője Jette Lehmann, aki sok más produkció mellett Lars Von Trier Melankólia című filmjében működött közre - mondta Gül Togay.

forrás: MTI
címlapi kép: Bille August az óbudai Zichy kastélyban / fotó: MTI/Kovács Tamás