Az utolsó felvonás

Tavaly nyáron a Fórum Entertainment (FHE) sajtóközleményeiben lelkesen ünnepelte a bluray várható győzelmét: „Blu-ray lemezből hétről-hétre többször annyi fogy, mint HD-DVD-ből (2-5-ször annyi).” Igaz, nem pártatlanul, mert a Warner a kéklézeres technika mellett kötelezte el magát, a cég filmjeinek hazai forgalmazója pedig az FHE.

Erőteljesen befolyásolta folyamatokat, hogy az Universal kivételével a legtöbb nagy filmstúdió (Sony Pictures, Buena Vista Home Entertainment, 20th Century Fox Home Entertainment, MGM Home Entertainment, Paramount, Warner Home Video, Lionsgate) szintén a bluray formátum mellett kötelezte el magát, de a kegyelemdöfést a Warner döntése adta meg a HD DVD-nek. Január elejei döntésük értelmében videóállományuk ebben a formában kerül piacra.

Ezt követően a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai bemutatóján, Consumer Electronics Show-n (CES) a Toshiba már meg sem tartotta sajtótájékoztatóját, és a következő héten egy gyilkos árvisszavágással igyekezett befolyásolni a piacot. Azonban  lejátszói árának felére csökkentésével sem sikerült már komolyan befolyásolni a vásárlókat. A Toshiba a HD-formátum érdekében tett utolsó erőfeszítésként a Szuperkedden hirdette a termékeit, amikor egy 30 másodperces reklámspot ára 2,7 millió dollárba került. Végül megfelelő eredmények híján a cég most kedden bejelentette, leállítja a fejlesztést a HD-termékek forgalmazását. Technikatörténeti adalék, hogy annak idején, a '80-as évek nagy videóháborújában a jobb minőséget produkáló, de a fejlesztés miatt a piacra dobással elkéső Sony Betamax kazettái alul maradtak a VHS-ekkel szemben.

Szükségünk van korongokra egyáltalán?!

Pusztán a számokat nézve valóban a kéklézeres megoldás győzelme volt előrejelezhető, már tavaly is 70%-os volt a BD lemezek részesedése a nagyfelbontású filmek piacán. Egy átlagos, kétrétegű lemez esetében a bluray 50 gigás kapacitása 20 gigával haladta meg a szokványos HD DVD tárolóképességét. Ugyanakkor mind a Toshiba, mind a Sony készüléke lejátssza a korábbi DVD formátumokat is, tehát ezen a téren egyik lejátszó sem képes előnyt felmutatni a másikkal szemben. Továbbá az sem elhanyagolható tény, hogy a Sony Play Station 3 is alkalmas bluray lemezek lejátszására, és ez egy viszonylag olcsó, többfunkciós eszköznek számít.

A formátumverseny befejezésének megvan az az előnye, hogy az egyszeri fogyasztónak nem kell azon izgulnia, hogy vajon milyen készüléket vásároljon, ha mondjuk pár évig nem  szeretne egy újabbat venni.

Másfelől pedig azzal, hogy kihullott az egyik legnagyobb vetélytárs, az árcsökkentő hatások most erőteljesen lelassulhatnak. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a Toshiba a süllyesztőbe kerülne, sőt fejlesztéseinek átgondolásával éppen a Sony PS3-as konzoljaihoz tartozó chipek előállításában szerzett részesedést.

Mindent összevetve a legújabb fejlesztések már több ezer gigás tárolókapacitású merevlemezek készítését teszik lehetővé. A Hitachi nemrég közel 2000! gigás merevlemezt dobott piacra, és közel az idő, amikor a laptopok is ma még elképzelhetetlen 1000 gigányi adatot lesznek képesek tárolni. Így a végső kérdés az, hogy egyáltalán meddig van szüksége a vásárlónak fizikai hordozóra egy film megtekintéséhez, miközben egyre növekszik mind a legális mind az illegális letöltések aránya.