Bár a Z generáció mindössze a világ népességének 26%-át teszi ki, ők felelősek az teljes fogyasztás 40%-ért, fontos tehát, hogy milyen tendenciák, milyen érzelmek és milyen tartalmak alapján hozzák meg döntéseiket. A sorozatban szereplő fiatalok őszintén elmondják a véleményüket identitásról, social média függőségről, társas magányról, a reklámokról vagy éppen a generáció mentális állapotáról.

Félelmetesen aktuálisnak és fontosnak tartom a generációm belsőjének dokumentálását. Úgy gondolom, hogy a megéléseink és visszajelzéseink a világ történéseire rendkívül fontosak egy jobb jövő kialakításához. A generációm nyitott, okos és szelíd. Érdemes odafigyelni ránk!” - mondja a sorozat rendezője, Mazzag Izabella, aki maga is tipikus Z-generációsnak vallja magát.

A Híd című HBO-reality szereplője, Fajt Alex szerint a Z generáció fiataljai elődeiknél könnyebben megtalálják a rövidebb utakat egy-egy feladatban. Azt mondja, az érzékenyebb lelkületük miatt viszont aggódik a generációért. „Az érzelmi elnyomás gyakran átrúg egyfajta függőségbe. Divatot csinálnak abból, hogy király drogozni, meg ha elnyomod magad, nem érzel, nem gondolkodsz, csak vagy” – vallja az influenszer, aki hét másik fiatal mellett szerepel a videósorozatban.

 

A fiatalok figyelmét egyre nehezebb megragadni, tartalomgyártóként néhány másodpercet kapunk arra, hogy bebizonyítsuk, hogy informatívak, szórakoztatóak és őszinték vagyunk, tehát hogy nem hozzájuk, hanem valóban velük beszélünk. A nemZedékkel és a kutatással arra próbáltunk választ találni, hogy ezt hogy csinálhatnánk a lehető legjobban" - mondja a Fränk Barbara a Compact TV vezetője.

A Compact TV-hez olyan videósorozatok köthetőek, mint a Mivanaveled show című anti talkshow Turai Barnával és Pajor Kristóffal, a WMN Youtube-csatornáján debütáló Korszak vagy a 24.hu-n futó Mielőtt végleg felnövünk című dokumentumfilm-sorozat, melyek mind népszerűek voltak a fiatal korosztályban is.

A tartalom alapjául szolgáló összefoglalóhoz az egyik legnagyobb hazai közvélemény kutató cég a Kantar Hoffmann biztosított adatokat, valamint az NMHH-tól és nemzetközi kutatásokból származó információk is fontos szerephez jutottak. Az elkészítésben pszichológus szakember, és Bereczki Enikő generáció kutató is közreműködött.

A kutatási összefoglaló október 4-től ingyenes elérhető a Compact TV weboldalán, a sorozat epizódjai pedig ettől a naptól kezdve hetente jelennek meg a tévé Youtube-csatornáján. 

 A nemZedék szereplői:

BOETANG STEPHANY (Instagram: ska_phy)

FAJT ALEX (TikTok: fajtalex)

ALMÁSI FANNI (TikTok: Fanni néni)

LŐW DOMINIK

BULLA HANNA és DÁVID

HORVÁTH MÁLNA (Instagram: malnadori)

PÁL KORNÉL (Instagram: p.kornél)

KATONA KRISZTINA VIKTÓRIA (instagram: katona_vik)