A működési költségeket és a műsorgyártást támogató pályázatok több mint egy évtizede nyújtanak biztos anyagi forrást a helyi és körzeti televízióknak, rádióknak. Rezsiköltségekre, műszaki fejlesztésekre és magazinműsorok gyártására összességében 1,2 milliárd forintnyi pályázati támogatás áll rendelkezésre.

mecenatura plakat2013 500


A Médiatanács a rezsipályázat kiírásával a médiaszolgáltatók fenntartási és üzemeltetési költségeihez járul hozzá. A pályázat keretösszege 2013-ban közel 15 százalékkal nő, így idén már 400 millió forintra lehet pályázni.

Emelkedik a műszaki fejlesztéseket elősegítő pályázat kerete. Idén már összesen 110 millió forinttal számolhatnak azok, akik a színvonalas műszaki működést biztosító pályázaton indulnak.

A helyi és körzeti közösségi rádiók magazinműsorainak gyártását támogató pályázat keretösszege 10 százalékkal nő, idén már 720 millió forint.

A független magyar filmes szakmát szolgáló pályázatoknál szintén a keretösszegek emeléséről döntött a Médiatanács. Az Ember Judit dokumentumfilmes pályázat idei keretösszege 330 millió forintra, a Kollányi Ágoston ismeretterjesztő filmes pályázaté pedig 250 millió forintra emelkedik. A Macskássy Gyula animációs pályázat esetében a testület 50 százalékos keretemelésről döntött, így idén összesen 180 millió forintból készülhetnek új animációs filmek.

A Huszárik Zoltán kisjátékfilmes pályázati program elindításával a Médiatanács tavaly hosszú idő után újból külön finanszírozási lehetőséget biztosított a műfajba tartozó fikciós alkotások gyártására. A kisjátékfilmek és kísérleti filmek gyártását támogató idei pályázatot 75 millió forintos keretösszeggel hirdeti meg a testület.

A magyar vonatkozású események azonnali, helyszíni forgatási munkálatainak támogatására hirdeti meg a tanács az Escher Károly pályázatot 20 millió forintos keretösszeggel. A pályázatnak köszönhetően a nem tervezett, váratlanul bekövetkező eseményeket megörökíteni kívánó filmesek akár 8 nap alatt is finanszírozáshoz juthatnak, ami a mai magyar pályáztatási rendszerben jelenleg a leggyorsabb eljárást teszi lehetővé.

A Magyar Média Mecenatúra program keretében a Médiatanács idén is meghirdeti a Fehér György tévéfilmes pályázatot, amelyen összesen 600 millió forintos támogatással számolhatnak az alkotók.

Az Egri Lajos forgatókönyvírást és tévéfilmterv-készítést támogató pályázat kerete 10 millió forint, a Neumann János online filmek készítését célzó pályázaté 20 millió forint.

A pályázatok részleteiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási területének honlapján olvashatnak az érdeklődők.