Szalai Zsolt projektvezető a filmes szekcióról szólva elmondta: az előzsűri a 76 országból nevezett 1068 film közül 74-et (5 játék-, 17 kisjáték-, 20 animációs, 19 kísérleti és 13 dokumentumfilmet) válogatott a versenyszekcióba. Jirí Menzel cseh rendező, Stefan Kitanov, a Szófia Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója és Durst György producer a játék- és kisjátékfilmeket, míg Ohad Itach izraeli rendező, Ladik Katalin költő, színész, performer és Radu Igazság román fényképész és filmes az animációs-, kísérleti- és dokumentumfilmeket értékeli majd.

mediawave_csendesfolyo_500
Csendes folyó


A panoráma vetítések során 27 kisjáték-, animációs és dokumentumfilmeket tekinthet meg a közönség. Speciális program és szakmai konferencia is lesz a filmmustrán: a fesztivál tíz és húsz évvel ezelőtti filmjeiből válogatás és számos rövidfilm-blokk szerepel a kínálatban - sorolta Szalai Zsolt.

Hartyándi Jenő a zenei programokról szólva elmondta, két etno és két dzsessznapot terveztek, amelyeken fellép többek között az amerikai James Blood Ulmer és a FLY Trió, a Vágtázó Csodaszarvas és a Romano Trajo. A Duna-parton három napon keresztül majális várja az érdeklődőket mások mellett Ferenczi György és a Rackajam, az Apnoe és a Romungro Fiúk koncertjeivel, népi játékokkal, környezettudatos és egyéb szórakoztató programokkal.

A Mediawave kiemelkedő eseményeként látogat Komáromba a Cafés and Citizenry: The Roma Origins elnevezésű, EU-s támogatással megvalósuló művészeti integrációs projekt, amely a kávéházi zene roma gyökereinek felfedezésére és újjáértelmezésére tesz kísérletet román, olasz és magyar muzsikusok részvételével.

mediawave_finale_500
Finale

A környezettudatosságot szolgálja a Mediawave csere-bere programja, melynek keretében a fesztiválra bevitt enni- és innivalóját bárki elcserélheti a többi látogatóval, de medi néven saját fizetőeszközt is bevezetnek a szervezők.

Hartyándi Jenő kiemelte a Re-likvia projektet, amelynek során újrahasznosított anyagokból készülő műtárgyakkal, installációkkal, valamint performanszokkal találkozhat a közönség, de a várakozások szerint sok érdeklődőt vonz majd a kézműves ízek fesztiválja is.

A Mediawave részletes programja a mediawavefestival.hu honlapon érhető el.