A lengyel kultúra és irodalom, de mindenekelőtt a színház iránt elkötelezett Bába Krisztina az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát 1980-ban magyar-lengyel-népművelés szakon. 1985 és 1988 között elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházelmélet szakát. Mindkét disszertációjának témája a lengyel és a magyar színház kapcsolata volt.

1990-től 2001-ig a Művelődési és Közoktatási Minisztérium Művészeti Főosztályán, majd 2001 és 2005 között a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatóhelyetteseként dolgozott. 2005 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatási főigazgatója volt. "Tegnap mentünk a kedvesemmel az utcán és arról beszélgettünk, mennyire kell vigyáznunk egymásra, mert nem tudni, mikor veszítjük el a másikat. Nagyon megrázott minket Bába Krisztina halálhíre. Nap mint nap találkoztunk vele az egyetemen, az évzárók, évnyitók az ő szavaival indultak, mindig derűt sugárzott és kedvessége mosolyra késztetett minket" - nyilatkozta a Színház.hu-nak az egyetem egyik diákja.

Irodalmi, műfordítói, színházi munkáját Lengyel Kultúráért-díjjal és Hevesi Sándor-díjjal is elismerték. Bába Krisztinát a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Magyar Színházi Társaság és a Varsói Magyar Intézet saját halottjának tekinti.