című filmben1976-ban József Attila-díjat kapott, 1996-ban a Szép Ernő-díj mellé elsőként neki ítélték az Alternatív Kossuth-díjat. 1999-ben pedig az igazi Kossuth-díjjal is megjutalmazták.

Hernádi Gyula irodalmi teljesítménye mellett felbecsülhetetlen hatást gyakorolt az elmúlt jópár évtized magyar filmművészetére is. Állandó alkotótársa volt Jancsó Miklós filmrendezőnek, akivel először az 1963-as Oldás és kötésben dolgoztak együtt, egy Lengyel József-novellát írtak át filmre. A sor így folytatódott: Így jöttem, Szegénylegények, Csillagosok, katonák, Csend és kiáltás, Fényes szelek, stb. - egészen  a máig, a tavaly bemutatott legutóbbi Jancsó-filmig (A mohácsi vész). Az utóbbi évek Kapa-Pepe filmjeinek záródarabját szintén együtt írták (az Ede megevé ebédem című filmtervük még az indulásra vár).

Jancsó mellett írt forgatókönyvet Grunwalsky Ferenc filmjéhez (Vörös rekviem, Utolsó előtti ítélet), Mészáros Mártának (Örökbefogadás, Kilenc hónap, Anna), Az erőd című regényét Szinetár Miklós vitte vászonra, a Kiáltás és kiáltást pedig Kézdi-Kovács Zsolt.