Polanski: Keserű mézDelli Colli számos filmet készített Dino Risi-vel, aki a hatvanas években ért pályája csúcsára: tragikomédiáiban görbe tükröt tartott kortársainak. Roman Polanski a Keserű méz és A halál és lányka című filmjeiben forgatott Delli Collival, Marco Ferreri pedig A jövő a nő és A hétköznapi őrület meséi-ben.

"Ismerni kell a napot és tengert, a színeket és a kontrasztokat. Mi olaszok mesterei vagyunk ennek", nyilatkozta munkájáról egy interjúban. 

Hazájában négyszer kapta meg a rangos David di Donatello-díjat és hatszor a filmkritikusok elismerését. Idén Delli Colli-nak adták az Amerikai Operatőrök Társasága (ASC) Nemzetközi Életműdíját.

"Marcello Mastroianni mindig azt mondogatta, milyen szerecséje van, mert az övé a világ legjobb foglalkozása. Én is így érzek. Nagy alkotókkal találkozhattam, akik megengedték, hogy a képeken keresztül a legjobb tudásom szerint fejezzem ki magam. Ha azt kérdezik, hogyan csináltam technikailag a filmjeimet, mindig azt mondom, nézzék meg őket újra, minden ott van bennük. A film varázsát nem lehet szavakba önteni."