William Hurt 1950-ben Washingtonban született, a színészet már gimnazista korában vonzotta, de először teológusnak tanult, és csak utána ment át a rangos Juilliard drámaiskolába. Karrierjét a színpadon kezdte, majd a 80-as évektől kezdett el filmekben is feltűnni.

Első komolyabb szerepe a Változó állapotok című sci-fiben volt, 1985-ben A Pókasszony csókja című film főszerepéért Oscar-díjjal jutalmazták. Karrierje során ezen kívül háromszor jelölték: 1986-ban az Egy kisebb isten gyermekei, 1987-ben A híradó sztárjai, és 2005-ben, az Erőszakos múlt című filmben nyújtott alakításáért – utóbbiban összesen tíz percet szerepel, de a színészi játéka lenyűgözte az Akadémiát. A Pókasszony csókja Oscar-díján kívül jutalmazták BAFTA-díjjal és a cannes-i filmfesztivál legjobb színészi díjával. A következő évtizedekben két Emmy- és hat Golden Globe-jelölést kapott. 

A Pókasszony csókja

Sokszínűsége miatt egészen különböző szerepeket eljátszhatott. Gyakran hívták intellektuális szerepere, mint a Lost in Space - Elveszve az űrben, vagy A nagy borzongás című filmekben, de a rossz oldalt is többször képviselte, többek közt az Erőszakos múlt, a Sziriána és a Mr. Brooks című filmekben.

Hurt magyar alkotóval is dolgozott együtt, Szabó István A napfény íze című filmjében Knorr Andor ÁVH-s tisztet alakította. A 45 évig tartó karrierje során Végvári Tamás, Szakácsi Sándor, Kőszegi Ákos, Haás Vander Péter és Dörner György is szinkronizálta. 

William Hurt 2022. március 20-án ünnepelte volna 72. születésnapját. 2018-ban végstádiumú prosztatarákot diagnosztizáltak nála, halálhírét a fia közölte a Deadline oldalának.